Naslovna > Srbija Danas > Politika > Kurti pozvao DSK, ANK i Alternativu na formiranje vlade

Kurti pozvao DSK, ANK i Alternativu na formiranje vlade

PRIŠTINA – Kandidat pokreta Samoopredeljenje za kosovskog premijera Aljbin Kurti pozvao je danas političke partije okupljene oko koalicije Demokratski savez Kosova (DSK) Ise Mustafe, Alijanse za novo Kosovo (ANK) i inicijativa “Alternativa” da započnu razgovore sa Samoopredeljenjem, kako bi formirali novu Vladu Kosova, preneo je RTK.

Na konferenciji za medije Kurti je rekao da su izbori 11. juna pokazali da građani žele promene, kako je rekao, onemogućivši pobedničkoj koaliciji Tačijeve Demokratske partije Kosova , Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova (ABK), Inicijative za Kosovo (IK) stvaranje nove vlade.

On je dodao da je Samoopredeljenje prema njegovom mišljenju najglasanija partija i da je spremno da vodi Vladu.

Prema recima Kurtija, nova Vlada treba da bude Vlada promena. On je pozvao Demokratski Savez Kosova, Alijansu Novo Kosovo i Alternativu da razgovaraju sa Samoopredeljenjem oko formiranja nove Vlade.

Kurti je dodao da su političke partije koje mogu da se pridruže ovoj postizbornoj koaliciji i IK, manjinske partije i poslanici zasebno.

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji neće bitno promeniti preliminarne, što znači da nijedna politička opcija neće moći samostalno da formira vladu, a prve procene anlitičara su da će “velika koalicija” s Ramušem Haradinajem na čelu teško doći do vlade, te da bi to možda mogao lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti, uz podršku Demokratskog saveza Kosova i manjina.

Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je juče na osnovu više od 90 odsto obrađenih glasova, da koalicija koju predvodi njen kandidat za premijera Ramuš Hardinaj vodi sa gotovo 35 odsto glasova, Samoopredeljenje je drugo sa 26,7 posto glasova, a koalicija okupljena oko Demokratskog saveza Kosova, odlazećeg premijera Ise Mustafe, je treća sa 25,9 posto osvojenih glasova.

Kako je saopšteno, Srpska lista osvojila je devet ili svih deset mandata koji u kosovskoj skupštini, prema Ustavu, pripadaju srpskoj zajednici.

Iako je pobednik, velika koalicija, čiji je kandidat za premijera Haradinaj, neće moći da sastavi vladu bez podrške 20 zastupnika iz redova manjinskih zajednica.

Politikolog, profesor na Fakultetu političkih nauka u Prištini Beljuj Bećaj, međutim, smatra da će ta koalicija imati ozbiljnih poteškoća da sastavi vladu. Jedan od razloga je, prema njegovim rečima, to što je Demokratska partija Kosova stekla veliko nepoverenje tokom proteklih godina na vlasti jer nije održala data obećanja.

Bećaj podseća i da su suprotni stavovi po raznim pitanjima “velike koalicije” i pokreta Samoopredeljenje i doveli do vanrednih parlamentarnih izbora.

Bećaj je za Al Džaziru rekao da veruje da Haradinajeva koalicija neće imati više, a možda će imati i manje, od 39 poslanika u parlamentu. Bilo kako bilo, kaže Bećaj, koalicije su i stvorene da bi mogle sa manjinama da formiraju vladu.

Te prognoze, prema njegovim rečima, nisu se ispunile, jer, kako kaže, sigurno je da je Srpska lista bila i ostala ozbiljan faktor na političkoj sceni Kosova u kreiranju vlasti, te on pretpostavlja da će ta stranka biti prisutna u svakoj kombinaciji.

Za izglasavanje vlade potreban je 61 glas, a na osnovu trenutnih rezultata, ova koalicija može dobiti između 40 i 42 poslanička mesta, preneo je portal ks-info.

Poznavalac ustavnog prava Mazlum Baraliu smatra da će ključnu ulogu u formiranju vlade imati Demokratski savez Kosova, ako odbije da se priključi Haradinaju i koaliciju formira sa pokretom Samoopredeljenje.

“Na osnovu rezultata izbora, DSK igra ključnu ulogu u formiranju vlade. Stoga je ona mnogo bliže i bolje da zarad svojih interesa, a i na ovaj ili onaj način se revanšira DPK, koji ih je ostavio na cedilu podržavši predlog o izglasavanju nepoverenja vladi”, kaže Baraliu i dodaje da u tom slučaju DPK otišao u opoziciju.

Baraliu smatra da je DSK-u sigurno bolje i lakše da se sporazume sa Samoopredeljenjem i da zajedno sa nekom manjom partijom stvore vladajuću koaliciju.

“Ovo bi u stvari prijalo i Samoopredeljenju koji je naveo da i pre, ali i posle izbora ima crvene linije sa DPK”, rekao je Baraliu.

Zija Bećirović sa Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije rekao je, za Al džaziru, da mogućnost da formira vladu treba dati Aljbinu Kurtiju, osnivaču ultraradikalnog pokreta Samoopredeljenje.

Bećirović podseća da je ljubljanski institut već najavio tektonske promene na političkoj sceni Kosova, a kao najveće iznenađenje izbora vidi upravo pokret Samoopredeljenje i njenog neformalnog lidera Aljbina Kurtija.

Podseća i da je formiran Specijalni sud za ratne zločine tzv. OVK i da bi, kako kaže, “bilo kakav politički aranžman sa ljudima koji su politički mrtvi, predstavljao iluziju koja ne bi dovela do stabilnosti”.

“Samopredeljenje i DSK ne žele u koaliciju Ramuša Haradinaja koja je doživela “Pirovu pobedu”. Ukoliko i Srpska lista želi da zadrži svoju verodostojnost, teško se može verovati da bi i ta politička partija mogla ići u koaliciju sa Haradinajem”, kaže Bećirović.

Baraliu navodi da koalicija koju predvodi Haradinaj svakako ima mogućnost da prva pokuša da formira vladu, ali, ako u roku od 30 dana ne uspe da obezbedi 61 poslanika, mogućnost za formiranje vlade treba dati partiji koja je druga po broju glasova.

Evropska unija izrazila je danas očekivanje da će po okončanju izbornog procesa na Kosovu brzo biti formirana vlada, kako bi važan rad napredovao bez daljeg odlaganja.

“Očekujemo od svih političkih lidera da, po završetku izbornog procesa, osiguraju brzo formiranje vlade kako bi važan rad vezan za ekonomski razvoj, promovisanje vladavine prava, dijalog sa Beogradom uz posredovanje EU i viznu liberalizaciju, napredovao bez daljeg odlaganja”, saopštila je portparolka Evropske službe za spoljne poslove Maja Kocijančič.

U saopštenju se podseća da je na poziv Kosova, EU poslala Izbornu posmatračku misiju na čelu sa glavnim posmatračem Alojzom Peterleom, u čijem se preliminarnom izveštaju, takođe danas objavljenom, ukazuje da je izborni dan u većem delu Kosova protekao na miran i regularan način.

Izveštaj, međutim, takođe ukazuje na davnašnje slabosti izbornog procesa kao i na, kako se kaže, uznemirujući obrazac zastrašivanja u oblastima gde su Srbi većina.

“Kolektivna je odgovornost svih političkih aktera iz svih zajednica, da reše ove nedostatke”, ističe se u saopštenju.

Posmatračka misija EU će, kako se dodaje, podneti konačni izveštaj sa preporukama koje će biti važan element u informisanju o naporima potrebnim za izborne reforme u cilju poboljšanja i jačanja demokratskog upravljanja i institucija na Kosovu.

EU će, podržati napore za izbornu reformu u skladu sa preporukama Izborne posmatračke misije, navela je Kocijančič.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno