Naslovna > Srbija Danas > Politika > Ljajić: Vučić će imati uticaj na rad vlade

Ljajić: Vučić će imati uticaj na rad vlade

BEOGRAD – Ministar Rasim Ljajić kaže da ne očekuje velike promene u resorima vladi i da će one, ako ih bude, biti minimalne, a da je očekivano da Aleksandar Vučić, kao predsednik najjače stranke, ima uticaj i na funkcionisanje vlade.

“Ne možete da zanemarite uticaj najjače političke stranke. Ako ovo ne funkcioniše – moja odgovornost i Vučićeva odgovornost nije ista”, kaže ministar.

Prema njegovim rečima, inauguracija Aleksandra Vučića bila je u političkom i diplomatskom smislu koristan događaj za Srbiju, prisutan je bio veliki broj delegacija, veliki broj korisnih susreta, dobre poruke su se čule iz govora.

“I prisustvo svih lidera iz regiona dalo je posebnu težinu skupu, imajući u vidu osetljivost političkog trenutka, bujanje populizma, nacionalizama, jako je važno da smo na jednom mestu imali prisustvo svih lidera regiona”, rekao je on za N1.

Povodom izostanka albanskog premijera Albanije Edija Rame sa inauguracije, Ljajić je rekao da je to bilo očekivano jer se sutra održavaju izbori u Albaniji.

“Ni ja ne bih otišao dva dana pred izbore koji su neizvesni. Niko nije ni očekivao da Rama dođe dva dana pre važnih izbora”, kazao je on.

Srbija je nedvosmisleno poslala poruku, kaže Ljajić, da je njen spoljnopolitički cilj ulazak u EU, ali i da ćemo tražiti prijateljstva i voditi pragmatičnu spoljnu politiku i sarađivati sa svima gde imamo političke i ekonomske interese.

Povodom kritika dela javnosti na račun održavanja inauguracije, Ljajić je rekao da “mi obično idemo iz krajnosti u krajnost, ili bezrezervno nešto podržavamo ili bezrezervno kritikujemo”.

“Korist za zemlju je ogromna, Srbija se vraća se na diplomatsku mapu, ne samo regiona, nego i Evrope, to utiče na njenu međunarodnu poziciju”, rekao je Ljajić.

Govoreći o novoj vladi i podršci mandatarki Ani Brnabić, Ljajić je rekao da je siguran da će za njenu vladu glasati “više od 150” poslanika.

“Sasvim sigurno ćemo dobiti vladu pre isteka roka. Zakletva bi mogla da bude položena u sredu ili četvrtak, zavisi od dužine rasprave”, kazao je.

Ljajić je rekao i da ne očekuje velike promene u vladi i ministarstvima, i da ako ih bude, da ce one biti minimalne.

Takođe je rekao da ne zna da li će Maja Gojković biti na čelu nekog ministarstva, a da će SPS imati četiri resora, jer su druga stranka po snazi u koaliciji i dali su veliki doprinos u predsedničkoj kampanji i pobedi Vučića i to je pokušaj da se izbalansira odnos političkih snaga u koaliciji i u vladi.

Upitan o navodima da ce Siniša Mali imati zaduženja u vladi, Ljajić je rekao da ce “Ana Brnabić sama odlučiti ko ce biti šef njenog kabineta”.

Smatra i da se uvođenjem dva nova ministarstva šalje dobra poruka.

“Dajemo na važnosti EU integracijama u kontekstu pada popularnosti priključenju EU. Formiranjem posebnog ministarstva za integracije sa EU simbolično je vrlo važno da imamo ministarstvo koje ce biti kontakt tačka za proces integracija. To isto važi za ministarstvo ekologije, koja je najteža oblast u procesu pregovora”, dodao je on.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno