Naslovna > Srbija Danas > Politika > LSV: Promene Ustava ne samo zbog Kosova

LSV: Promene Ustava ne samo zbog Kosova

NOVI SAD – Poslednje najave promene Ustava Srbije ne smeju ostati mrtvo slovo na papiru, a posebno je pogrešno pominjati promene u najvažnijem pravnom aktu naše zamlje samo zbog pitanja Kosova, saopštila je Liga Socijaldemokrata Vojvodine .

Ustav Srbije, koji je usvojen pre 11 godina, jedna je od glavnih prepreka razvoju Srbije i dok je on na snazi teško je očekivati pozitivne promene.

Liga socijaldemokrata Vojvodine je i 2006. jasno istakla da je Ustav Vojislava Koštunice protivan modernizmu i da će Srbija biti njegov talac.

Nažalost, tada je formirana “patriotsko-državotvorna” većina, koja nije imala sluha sa predloge LSV.

Srbija je duboko centralizovana država u kojoj postoji samo jedan bitan centar, glavni grad, a ostatak države polako nestaje, ocenjuje LSV.

Poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku o prosečnim platama u opštinama ukazuju na ogromnu prednost Beograda.

Plate su u Beogradu i 40 odsto više od republičkog proseka, a od Beograda na vodi i muzičkih fontana se ne vide pravi problemi građana.

Sve je više političkih aktera koji uviđaju koliko je Ustav loš, ali su koraci u pravcu njegove promene mali ili neprimetni. Pre dve godine je Narodna Skupština Republike Srbije formirala Akcionu grupu za promenu političkog sistema, ali je rezultat rada te grupe ostao neprimetan.

Liga socijaldemorkata Vojvodine poziva sve parlamentarne stranke da sa reči pređu na dela i da obećanja o donošenju modernog Ustava primene i u praksi.

Strateško opredeljenje Srbije je ulazak u Evropsku uniju. Sa ovakvim Ustavom je to nemoguće tvrde ligaši.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno