Naslovna > Oko nas > Balkan > Marković: Carinska unija Zapadnog Balkana nije realna

Marković: Carinska unija Zapadnog Balkana nije realna

Crnogorski premijer Dušan Marković izjavio je danas u okviru “premijerskog” sata u parlamentu da inicijativa srpskog predsednika o formiranju carinske unije Zapadnog Balkana nije realna.

Statistika otvorenih poglavlja u pregovorima s EU, po mišljenju Markovića, najbolja su potvrda postignutog na planu evropskih integracija Crne Gore.

“Iako su početkom ove godine registrovana različita tumačenja i inicijative povodom dalje integracije Zapadnog Balkana, poput stvaranja takozvanih carinskih unija i zajedničkog tržišta regiona, na sastancima predstavnika naše vlade i Evropske komisije na visokom nivou, usaglašeno je da u regionu ne možemo govoriti o jedinstvenoj carinskoj, odnosno trgovinskoj politici regiona prema trećim zemljama”, rekao je Marković, navodeći “da incijativa o formiranju carinske unije Zapadnog Balkana nije realna”.

Marković je tako odgovorio na pitanje predstavnika manjinskih partija, Gencija Nimanbegua, o inicijativu predsednika Srbije Vučića o stvaranju jedinstvenog ekonomskog tržišta u regionu Zapadnog Balkana.

Crnogorski premijer je podsetio da je Crna Gora pregovore sa EU počela pre pet godina, preneo je portal RTCG.

MARKOVIĆ: BEZBEDNOST U CG NA POTREBNOM NIVOU

Bezbednosna situacija u Crnoj Gori je na potrebnom nivou, a zvanična Podgorica se oduprla svima koji su je pokušali da ugroze, poručio je danas premijer Duško Marković.

On je ocenio da je crnogorsko članstvo u NATO alijansi ohrabrenje stranim investitorima da svoj biznis šire u zemlji čiji je pravni i ekonomski sistem zadovoljio stroge predulove NATO saveza.

Marković je, na premijerskom satu, govoreći o bezbednosnim prilikama u Crnoj Gori uoči turističke sezone, rekao da je stanje bezbednosti na zadovoljavajućem nivou.

“Ali ne želim da završim samo sa takvom ocenom. Naša država je u periodu dužem od godinu i po dana unazad bila izložena ozbiljnoj političkoj i bezbednosnoj destrukciji, kako iznutra, tako i spolja. Stepen narušavanja političkog sistema i pokušaj ugoržavanja institucija, umnogome su kod pojedinaca zamagljivale sliku bezbedne zemlje. Ipak, bez obizra na izazove, možemo konstatovati da je bezbednosna situacija na potrebnom nivou i da se Crna Gora oduprla i poslala jasan odgovor svima koji su je pokušali ugroziti”, istakao je Marković.

Tome su doprineli rad policije i tužilaštva, ali i koordinacija sa ostalim institucijama sistema. Ocenio je Marković i da je Crna Gora od međunarodnih partnera prepoznata kao kredibilan partner.

“Službe spremno dočekuju početak letnje turističke sezone”, poručio je Marković, uz podsećanje da će sa crnogorskim policajcima, duž obale, patrolirati i kolege iz regiona.

Marković je rekao i da je neophodno naučiti da se “pod geslom navodne demokratije ne opstruiše rad državnih organa i ne pozivaju građani na proteste protiv policije”.

“Istovremeno, ako bilo koji građanin smatra da su mu prilikom policijskih aktivnosti bilo koja prava ugrožena, na raspolaganju mu stoje, kako unutrašnji, tako i eksterni organi kontrole rada policije”, rekao je Marković.

Država se, kaže, neće izvinjavati nikome “zato što policija radi svoj posao i neće biti privilegovanih crnogorskih gradova”.

Kad je riječ o stanju javnog reda i mira u Crnoj Gori, Marković je napomenuo da su sprovedene preventivne aktivnosti prema bezbednosno interesantnim osobama i pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa.

“Prema informacijama koje sam dobio iz MUP-a izvršeno je oko 2.550 kontrola članova organizovanih kriminalnih grupa i bezbednosno interesantnih lica i 450 kontrola ugostiteljskih objekata čiji su vlasnici ili u kojima borave ova lica”, rekao je Marković, uz napomenu da je oduzeta i određena količina vatrenog oružja.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno