Naslovna > Srbija Danas > Politika > Mediji: Nemačka dala saglasnost za otvaranje još dva poglavlja

Mediji: Nemačka dala saglasnost za otvaranje još dva poglavlja

BERLIN – Kako RTS nezvanično saznaje, Nemačka je dala saglasnost za otvaranje još dva poglavlja za Srbiju u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji – Poglavlje 29, koje se odnosi na Carinsku uniju i Poglavlje 7, koje se tiče intelektualne svojine.

Očekuje se da će ta dva poglavlja biti otvorena na Međuvladinoj konferenciji koja je planirana za 20. jun u Luksemburgu.

J.Joksimović:Nemačka 23. članica EU za otvaranje poglavlja

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović potvrdila je danas Tanjugu da je Nemačka, kao što je do sada učinilo i više od 20 zemalja članica EU, dala saglasnost za otvaranje još dva poglavlja u pregovorima sa EU.

Joksimović je precizirala da je reč o poglavljima 29, koje se odnosi na carinsku uniju i sedam, koje se tiče intelektualne svojine.

Prema rečima ministarke Joksimović, ta poglavlja bi mogla da budu otvorena na međuvladinoj konferenciji 20. juna u Luksemburgu.

Ona je izrazila uverenje da će i preostale članice EU do tada dati “zeleno svetlo” za početak pregovora o tim poglavljima.

Nemačka je svoju saglasnost dala danas, a više od 20 drugih članica EU saglasnost je dalo u prethodnih nekoliko meseci na sastancima radnih grupa Unije.

Što se Velike Britanije tiče, u toj zemlji su izbori zakazani za 8. jun, te se saglasnost i Londona, koji, uprkos “Bregzitu” i dalje ima pravo odlučivanja u EU, očekuje nakon izbora.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno