Naslovna > Oko nas > Balkan > Mekejn: Izbori u CG bili poslednja prilika za Rusiju

Mekejn: Izbori u CG bili poslednja prilika za Rusiju

Američki senator Džon Mekejn smatra da parlamentarni izbori u Crnoj Gori održani 16. oktobra prošle godine nisu bili obični, te da je, kako kaže, u očima Rusije, to bila poslednja prilika da zaustavi zvaničnu Podgoricu da se priključi NATO, i da se spreči težnja te zemlje ka evroatlantskoj budućnosti.

Mekejn je u autorskom tekstu, koji prenose podgoričke Dnevne novine, naveo da je to bila i poslednja prilika da Rusija ponovo utvrdi svoj uticaj u jugoistočnoj Evropi.

“Zbog toga nije bilo nikakve sumnje da će Rusija pre izbora vršiti veliki pritisak na Crnu Goru”, naveo je Mekejn.

Kako kaže, Rusija je već bila optužena za podstrekivanje antivladinih demonstracija i finansiranje opozicionih partija.

“Ipak, malo ko bi pogodio koliko je Rusija spremna daleko da ide. Ali sada znamo”, piše Mekejn u tekstu pod naslovom “Zašto bi trebalo da vas brine rusko uplitanje? Nemojte ići dalje od pokušaja državnog udara u Crnoj Gori”.

Američki senator smatra, naime, da bi Amerikanci trebalo da se dive hrabrosti lidera Crne Gore, koji su se, kako ocenjuje, suprotstavili pritisku Rusije i uspeli da uvedu Crnu Goru u NATO savez.

Mekejn ocjenjuje da je možda i najneugodniji indikator koliko je ruski predsednik Vladimir Putin spreman da unapredi njegov “mračni i opasan pogled na svet” ono što se dogodilo u oktobru 2016. godine u, kako je kazao, maloj balkanskoj zemlji Crnoj Gori, “kada su ruski obavještajni operativci, u srodstvu sa srpskim nacionalistima i drugima pokušali su srušiti demokratski izabranu vladu Crne Gore i ubiti premijera na dan izbora”.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno