Naslovna > Slobodno vreme > Kultura > Milioni za tehno žurke, pare i za koncerte!

Milioni za tehno žurke, pare i za koncerte!

SVEUKUPNI budžet za kulturu je nedopustivo mali, a i to malo sredstava polukriminalne strukture zloupotrebljavaju za svoje polukriminalne interese, koji nisu interesi građana Srbije. To potvrđuju i rezultati godišnjih konkursa Ministarstva kulture i Sekretarijata za kulturu Beograda.

Na ovo su u utorak ukazali članovi Asocijacije “Nezavisna kulturna scena Srbije” na konferenciji za novinare u Medija centru. Učesnici konferencije su se osvrnuli na problematičan izbor komisija, naglašavajući da su imena članova za gradski konkurs za njih ostala tajna.

– Milionske iznose na gradskom konkursu dobile su nepoznate organizacije – istakla je Iva Čukić. – Za 27 organizacija ne postoje podaci u Agenciji za privredne registre, i to je samo jedan od “bisera” nepoznate komisije. Značajan broj udruženja osnovan je neposredno pre, u toku ili nakon raspisivanja konkursa. Sumnjamo da su pojedine firme povezane sa političarima, posebno sa vladajućim strukturama. Jedna od njih organizuje “Lav fest”, za čiju će tehno žurku iz gradskog budžeta biti plaćeno 1.400.000 dinara.

Na konferenciji smo saznali i da je, kao važne muzičke događaje, komisija Sekretarijata za kulturu izdvojila koncert “Nevernih beba”, koji će biti podržan sa 350.000 dinara, dok će grupa “Alisa” za proslavu 30 godina postojanja dobiti 250.000 dinara. Novac je dobila i fondacija “Plavo”, koja je osnovana dan posle raspisivanja konkursa! “Italijanski kulturni forum”, osnovan samo dva dana pre otvaranja konkursa, dobiće dva miliona dinara “za prožimanje srpske i italijanske kulture”. Plesni klub “Natalija i Ivica” dobio je 260.000 dinara a prestao je da radi prošle godine. Još tri organizacije koje su obrisane iz APR dobiće po 280.000 dinara.

– Centar “Novi svet” dobio je 350.000 dinara za projekat “Izgradimo temelje zdravog društva”, što možda ne bi bilo čudno da nije registrovan za usluge čišćenja – kaže Iva Čukić. – “Novi svet” je samo jedna od 28 organizacija koje se ne bave kulturom a dobile su više od osam miliona dinara na ovom konkursu. Među “nagrađenima” su i Asocijacija za oružje Srbije, koja je dobila 250.000 dinara, i Nova srpska desnica – 250.000 dinara.

Analizirajući konkurse Ministarstva kulture, Predrag Cvetičanin se zapitao kako je moguće da ansambl “Kazablanka”, registrovan u Švajcarskoj, koji se bavi organizovanjem koncerata, dobije pola miliona, a da nema novca za Kulturni centar “Reks”, “Mimart”, “Pod teatar”, “CK13”, “Lice ulice”…

– Na konkursu za savremeno stvaralaštvo, Centar za očuvanje tradicije i kulture “Termoelektrane Nikola Tesla” Obrenovac dobio je podršku za projekat “Stari zanati”, a nema novca za “Led art”, odnosno “Art kliniku” – kaže Cvetičanin. – Centar za zaštitu potrošača, životne sredine i omladinsku politiku topličkog okruga Fenix dobio je podršku za projekat “Deco svirajte sa nama”, dok nema novca za “Poezin”.

PRIVILEGIJE ZA DVOR

ČLANOVI Asocijacije osvrnuli su se i na “Liniju 481”, koja se u budžetu zove “dotacije za nevladine organizacije”.

– Mimo konkursa za zaštitu i obnovu Hilandara biće dato 70 miliona dinara, za održavanje Dvorskog kompleksa na Dedinju 68 miliona, dok je rad Matice srpske doniran sa 45 miliona dinara – kaže Cvetičanin. – Nije nam baš najjasnije kakva je to nevladina organizacija Dvorski kompleks na Dedinju?! Pritom, ta “nevladina organizacija” ove godine dobiće dva puta više sredstava za tekuće održavanje nego prethodnih. Ali prethodni ministar kulture nije bio član Krunskog saveta.

KO JE ODGOVORAN?

– U Srbiji se strateški devastiraju institucije i na republičkom i na lokalnom nivou – kaže Milica Pekić. – Ako bilo koji ministar kulture misli da je postigao uspeh zato što će otvoriti Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti posle petnaest godina, grdno se vara. To se ne može tretirati kao uspeh, već kao obaveza. Pozivamo da se nađu odgovorni zato što te institucije od javnog značaja nisu radile i zato što baština koju one koriste nije dostupna građanima.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno