Naslovna > Slobodno vreme > Zanimljivosti > Mozak jede samog sebe ako se ne naspavamo

Mozak jede samog sebe ako se ne naspavamo

Studija naučnika u Italiji pokazala je da prirodan proces čišćenja mrtvih ćelija, pod nazivom fagocitoza, kod premorenog mozga počinje da ubija i zdrave ćelije, prenosi Science Alert.

Jedan od bitnih razloga za dobar san je uklanjanje toksina i nusprodukata neuroloških procesa, koji su se nakupili tokom dana. Posao uništavanja i preobličavanja sinapsi vrše ćelije zvane astrocite, dok su za fagocitozu zadužene mikroglijalne ćelije.

Međutim, tim sa Marše univerziteta za politehniku otkrio je da se ovaj mehanizam dešava kod izmorenih, kao i kod potpuno odmornih mozgova sisara. Problem je u tome što u prvom slučaju stradaju bitni neuroni i sinapse.

Da bi došli do ovih rezultata naučnici su podelili miševe u četiri grupe:

1. Šest do osam sati sna

2. Isto, samo uz povremeno buđenje

3. Dodatnih osam sati bez sna

4. Pet dana bez sna

Astrocite su kod prve grupe delovale na 5,7 procenata sinapsi, a kod druge na 7,3. Kod treće, aktivnost raste na 8,4 odsto, dok je kod hronično neispavanih miševa ona primećena na 13,5 procenata sinapsi.

U prva dva slučaja većina pojedenih ćelija su one najveće, koje se smatraju najistrošenijim. Zabrinjava to što je kod neispavanih miševa šteta bila manje selektivna i većih razmera, što je naučnike podsetilo na mikroglijalnu aktivnost kod Alchajmerove bolesti.

Posle ovih rezultata nameće se pitanje da li se i mozak ljudi ponaša na isti način kao i da li je moguće poboljšanjem kvaliteta i dužine sna poništiti nanetu štetu.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno