Naslovna > Srbija Danas > Društvo > Muslimanski vernici proslavljaju Ramazanski bajram

Muslimanski vernici proslavljaju Ramazanski bajram

BEOGRAD – Muslimanski vernici danas slave Ramazanski bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika.

Ramazanski bajram obeležava kraj posta, i slede dani veselja – dani Bajrama. Prvi dan Ramazanskog bajrama počinje jutarnjom molitvom pod nazivom Bajram namaz. Organizuju se i javne svečanosti, ljudi razmenjuju poklone i posete. Ramazanski bajram uvek pada 1. ševala (10. mesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana, a vernici ga smatraju “praznikom položenog ispita”.

Ministar odbrane Zoran Đorđević, u ime Vlade Republike Srbije, prisustvovao je sinoć u Beogradu svečanoj Iftar večeri i bajramskom prijemu u prostorijama Islamske zajednice Srbije, kraj Bajrakli džamije, kojom je obeležen kraj ramazanskog posta i početak Bajrama.

Na svečanom prijemu koji je organizovan za predstavnike javnog, kulturnog, političkog života Srbije, kao i za diplomatske i predstavnike verskih zajednica u Srbiji, prisustvovali su i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović poželeo je svim muslimanima srećan Ramazanski bajram i poručio da je danas prvi dan Ramazanskog bajrama i obaveza muslimana je da radost podele s porodicom, komšijama i prijateljima, kao i da obiđu umrle i zamole Boga za njihov večni mir i spas, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

U dvorištu Bajrakli džamije bila je postavljena sofra sa hranom i pićem za sve vernike koji slave početak Bajrama.

Vučić čestitao Razmazanski bajram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas Reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije Seadu Nasufoviću, predsedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftiji Mevludinu Dudiću i svim građanima islamske veroispovesti Ramazanski bajram.

U čestitki se kaže: “Neka se radost praznika useli u srca svih nas i neka nas ispuni međusobnim mirom, ljubavlju i tolerancijom! Uz iskrene želje da zajedničkim radom i pregalaštvom napravimo bolju Srbiju, od srca čestitam praznik:

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!”, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Dačić čestitao Ramazanski bajram

Vršilac dužnosti premijera Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić čestitao je danas reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije Seadu Nasufoviću, predsedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftiji Mevludinu Dudiću i svim građanima islamske veroispovesti Ramazanski bajram.

“U ime Vlade Republike Srbije i u svoje lično ime zadovoljstvo mi je da vam čestitam Ramazanski bajram sa željom da ga provedete u miru, spokoju i radosti u krugu svojih voljenih.

Neka nas predstojeći dani slavlja podsete da samo zajedno možemo naći snage i razumevanja u rešavanju izazova koji su pred našom zajednicom i državom”, naveo je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

“Želim da zajedno gradimo zajednicu i društvo oslobođeno predrasuda, zajednicu koja poštuje i raduje se različitostima, jer je poznavanje i poštovanje različitosti ono što nas oplemenjuje i čini nas snažnim.

Neka nam predstojeći praznični dani svima donesu zdravlje, radost, porodičnu sreću, ali i mudrost da zajedno odgovorima na izazove našeg vremena”, navodi se u čestitki ministra Dačića.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno