Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > Nadzor poslodavaca zbog rada “na crno”

Nadzor poslodavaca zbog rada “na crno”

BEOGRAD – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, rekao je danas da je, prilikom redovnih inspekcijskih nadzora tokom 2017. godine, Inspektorat za rad posebno obratio pažnju na 239 poslodavaca kod kojih je pronađeno tri i više radnika “na crno”.

“Da se ne bi desilo da su radnici samo zaposleni dok je tu inspekcija rada, a posle toga odmah otpušteni, Inspektorat za rad je 1. juna izvršio veliki, nenajavljeni inspekcijski nadzor kod 239 poslodavaca i tom prilikom u radu “na crno” zatekao 2.016 lica. Na osnovu naših rešenja odmah je bilo zaposleno 1.490 radnika i mi smo otišli da proverimo koliko njih i sada radi” rekao je on.

Prema njegovim rečima, od trenutka zasnivanja radnog odnosa do danas radni odnos je prestao za 251 lice, dok je za 78 radnika pronađeno da su bili prijavljeni, odmah nakon toga otpušteni i ponovo zaposleni kod istog poslodavca da rade “na crno”.

Ministar Vulin rekao je da je kod 178 lica otkriveno da se novi radnici “na crno”, nalaze kod istih poslodavaca koji su i ranije imali praksu zapošljavanja radnika „na crno”, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

“Ovo jesu bolji podaci nego što su bili prošle godine u istom periodu za sličan broj radnika, bilo je 74% radnika koji su nastavili da rade u skladu sa našim rešenjima i u skladu sa zakonskim rešenjima, a ove godine to je blizu 89 odsto. Ali svejedno, to znači da i dalje hoćemo i moramo da se borimo protiv rada na crno,” dodao je Vulin.

On je poslodavcima poručio da „će se država vratiti, da će proveriti svakog koga je već jednom proverila i da ne postoji način da se izbegne zakon” uz napomenu da je rad na crno veoma loš i za poslodavca i za radnika.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno