Naslovna > Slobodno vreme > Život > Najranjivije žene na selu

Najranjivije žene na selu

BEOGRAD – Rodna ravnopravnost nije žensko pitanje, već preduslov društvenog, ekonomskog i socijalnog razvoja zajednice, izjavila je danas savetnica potpredsednice Vlade i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Branka Drašković.

“Žene koje žive u seoskim područijima čine jednu od najranjivijih grupa u pogledu ostvarivanja svojih prava”, ukazala je Drašković na skupu “UdruŽene: Rodna ravnopravnost u lokalnoj zajednici”.

Ona je, prilikom predstavljanja projekta “Osnaživanje žena u odlučivanju kroz aktivno angažovanje u lokalnim ženskim odborničkim mrežama”, naglasila da bi državni novac podjednako trebalo da bude na raspolaganju i muškarcima i ženama.

Uz rodno odgovorno budžetiranje imaćemo više novca za žene preduzetnice, više subvencija za poljoprivrednice, više žena u IT sektoru, više zaposlenih samohranih majki, bolji položaj žena u vojsci i međunarodnim organizacijama, istakla je Drašković.

Projekat Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji podrazumevao je saradnju sa opštinama na jugoistoku i jugozapadu Srbije.

U okviru projekta oformljeno je 10 lokalnih ženskih odborničkih mreža i podržano 18 projekata lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost, uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske, kroz program Evropski PROGRES.

Priilikom predstavljanja projekta, prikazana su i dva kratka videa sa primerima dobre prakse u opštinama Blace i Svrljig.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno