Naslovna > Srbija Danas > Društvo > Najveći aduti za izvoz – Lazar, Miloš i Nora

Najveći aduti za izvoz – Lazar, Miloš i Nora

BEOGRAD – Strane kompanije moći će, u narednom periodu, da učestvuju u srpskoj odbrambenoj industriji do 49 odsto, zahvaljujući izmenama zakona koje je pripremilo Ministarstvo odbrane, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Moći ćemo da primimo strano znanje, pamet i novac, jer Srbija ima tradiciju u proizvodnji oruđa i oružja”, rekao je Vučić na otvaranju sajma naoružanja i vojne opreme “Partner 2017” u Beogradu.

On je istakao da će to dodatno omogućiti da odbrambena industrija bude motor zamajac srpske privrede.

Vučić je dodao da će u ovoj godini fabrikama odbrambene industrije biti isplaćeno 49,9 miliona evra, kao podrška države za unapređenje sopstvenih kapaciteta.

Predsednik je podsetio da je Srbija od 2014. do 2016. investirala 126 miliona evra u odbrambenu industriju Srbije i Jugoimport SDPR.

“Napravili smo više novih fabrika i pogona, i ono za šta su nam se nekada smejali, od toga da su govorili za ‘lazara’ da će ostati samo maketa, a mi završavamo treći, unapređeni model ovih dana u Tehničko-opitnom centru. To je postalo oruđe kojim možemo da se ponosimo i na čijem unapređenju možemo i u budućnosti da radimo”, rekao je Vučić.

Najveći aduti za izvoz – Lazar, Miloš i Nora

Ministar odbrane Zoran Đorđević kaže da namenska industrija u Srbiji ima veliki potencijal, a da će na sajmu naoružanja i vojne opreme biti predstavljeni izvozni aduti – Lazar, Miloš, Nora, Šumadija.

Na sajmu će biti 128 izlagača, otvoriće ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a Đorđević kaže da to govori koliko je sajam bitan za našu zemlju i vojsku.

“Tu će biti predstavljeno sve što smo do sada radili. Tu imamo nove navođene bombe, lanser 107 milimetara, imamo novu minobacačku municiju, komandno vozilo za našeg Alasa, koji će uskoro biti testiran, lanser za raketu Šumadija, nova Nora koja ima nove karakteristike”, rekao je Đorđević za RTS.

On kaže da je predsednik države dok je bio na mestu premijera prepoznao potencijal namenske industrije i da se prethodnih godina radilo na tome da se vojna industrija vrati na staze stare slave.

“Od 2012. godine smo tri i po puta povećali izvoz. Prošlu godinu smo završili na 483 miliona dolara, ove godine planiramo 10 do 20 puta više. Dobili smo zadatak da ubuduće do 2020. godine izvoz bude minimum 750 miliona dolara sa tendencijom da bude do milijarde”, pojasnio je ministar.

Najveći aduti za izvoz su Lazar, Miloš, Nora, Šumadija, a pouzdanost i preciznost naoružanja i vojne opreme koja je demonstrirana nedavno u Nikincima, kako kaže, dovela je do toga da je nakon te vojne vežbe stiglo dosta zahteva za kupovinu naoružanja i vojne opreme.

Upitan kada stiži migovi iz Rusije, on je rekao da su tehnički detalji u pitanju i da će to biti vrlo brzo.

Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme “Partner” održava se na Beogradskom sajmu svake druge godine, a pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo odbrane.

Ove godine, sajam traje od 27. do 29. juna samo za poslovne posetioce uz obaveznu registraciju, dok je 30. jun rezervisan za generalnu javnost. Cena pojedinačne ulaznice iznosi 350 dinara.

“Partner” sajam posećuju brojne visoke delegacije iz celog sveta, kao i predstavnici NATO-a, Evropske odbrambene agencije i ostalih međunarodnih vojno-bezbednosnih organizacija.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno