Naslovna > Oko nas > Balkan > Novi kabinet Plenkovića: Hrvati skidaju tablu “Za dom spremni”?

Novi kabinet Plenkovića: Hrvati skidaju tablu “Za dom spremni”?

ZAGREB – Posle izbora novog kabineta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića među prvim tačkama bi na dnevni red trebalo da dođe skidanje table sa natpisom “Za dom spremni” u Jasenovcu. Potvrdio je to i novi potpredsednik vlade Predrag Štroman, koji je izabran sa liste HNS pošto je sklopljena koalicija sa HDZ.

Nova ministarka obrazovanja je Blaženka Divjak, koja najavljuje da ideološke teme više neće biti prepreka reformi školstva, što je izazvalo burne reakcije hrvatske klerikalne desnice koja je do sada imala snažan uticaj na obrazovanje. Međutim, Divjakovoj se zamera da je kao dekan fakulteta u Varaždinu diskriminisala profesora koji se izjašnjavao kao homoseksualac.

Novi ministar unutrašnjih poslova je Davor Božinović, najbliži saradnik premijera Andreja Plenkovića, dok će ministarstvo pravosuđa voditi Dražen Bošnjaković. On je bio ministar kada je Hrvatska ušla u EU.

Izbor novih ministara protekao je, inače, u nezapamćenom vređanju poslanika Hrvatskog sabora, pa je Miro Bulj iz Mosta rekao predsedniku parlamenta Gordanu Jandrokoviću da bi “virio iz g…ce da nakon Plenkovića dođe u Hrvatskoj na vlast sultan ili ISIL”.

Vodila se i žustra rasprava da li je reč “tanjir” srpska ili hrvatska, a spominjala se i legendarna televizijska reporterka Milka Babović. Poslanik SDP-a rekao je da bi radije godinu dana nosio haljinu sa šljokicama nego ušao u koaliciju sa HDZ.

Uvrede su u najburnijoj sedmici u hrvatskom političkom životu prštale na sve strane, pa je Ivan Pernar prozvao Milorada Pupovca zbog podrške HDZ-u. “Na vašem mestu ne bih tražio pet ministarskih mesta, već da se makne tabla iz Jasenovca”, rekao je Pernar, posle čega su predstavnici manjina napustili parlament.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno