Naslovna > Regioni > Beograd > Novi plan za Sava centar

Novi plan za Sava centar

Na treći krug tendera za javno-privatno partnerstvo u modernizaciji Sava centra, našeg najvećeg kongresnog centra, nije pristigla nijedna ponuda. Zbog toga će se u narednim nedeljama čelnici gradske vlasti sastati sa predstavnicima Sava centra kako bi osmislili novu strategiju.

Iako su za ulaganje u preuređenje Sava centra bili zainteresovani “Delta holding” s jedne strane, i konzorcijum koji čine Aerodrom “Nikola Tesla”, “Energoprojekt” i “Beogradski sajam” s druge, ovoga puta nijedna od tih kompanija nije se javila na konkurs. Kako nam je rečeno u gradskoj upravi, s obzirom na to da nije pristigla nijedna ponuda, u narednim nedeljama biće doneta odluka o daljoj strategiji.

A razlozi zbog kojih je “Delta holding” ovoga puta izostao sa spiska ponuđača jesu promenjeni zahtevi na tenderu.

– “Delta” je zainteresovana za Sava centar, ali pod uslovima koje je navela u neobavezujućoj ponudi pre manje od godinu dana – kažu za “Novosti” iz “Delta holdinga”.

– Ostali smo pri stavu da u njega treba uložiti 25 miliona evra na način predstavljen u ponudi. Želja nam je da Beograd ima najmoderniji kongresni centar u jugoistočnoj Evropi i iz tog razloga ne bismo menjali jedan od uslova.

U ranijim najavama, “Delta” je planirala da u obnovu uloži polovinu ukupne sume neophodne za rekonstrukciju, tačnije 12,5 miliona evra, dok bi ostatak uložio Sava centar.

Međutim, motive odustajanja potencijalnog investitora Aerodroma “Nikola Tesla” sa saradnicima, “Novosti” nisu uspele da dobiju. Kako je ranije bilo planirano, kada bi Aerodrom preuzeo rekonstrukciju, on bi se zvao “Kongresni centar Aerodrom Nikola Tesla”, a u svom sastavu imao bi kongresnu dvoranu, šoping centar i hotel. Prvobitna namera bila im je da ulože 30 miliona evra u početnoj fazi, a kasnije još novca.

Za razliku od prvobitnih uslova javnog poziva, u promenjenoj konkursnoj dokumentaciji stoji da “grad neće snositi bilo kakvu odgovornost za eventualne troškove u slučaju da obustavi postupak u slučaju prijema samo jedne ponude”, kao i da će “po podnošenju ponuda, biti dostavljeni nacrti ugovora o osnivanju zajedničkog privrednog društva i ugovora članova u skladu sa sadržajem podnetih ponuda, a o kojima će grad pregovarati sa kvalifikovanim partnerima pre donošenja odluke o izboru partnera”.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno