Naslovna > Srbija Danas > Društvo > Obnova brigadirstva i radnih akcija

Obnova brigadirstva i radnih akcija

BEOGRAD – U Beogradu je danas osnovan Savez udruženja učesnika omladinskih radnika akcija, a za počasnog predsednika izabran je dr Slobodan Ristanović.

Dr Ristanović je istakao da na teritoriji Srbije postoji veliki broj udruženja učesnika omladinskih radnika akcija, navodeći da je veoma značajno da se pored obeležavanja značajnih jubileja na nivou republike koordiniraju zajedničke akcije.

U programu aktivnosti, koji je danas usvojen, navodi se da će se između ostalog započeti pripreme za organizovanje akcija u više opština na zaustavljanju erozija putem pošumljavanja.

“Nećemo samo da svečarimo, lepo je okupljati se, da se sretnemo mi bivši graditelji, ali razmišljamo da možda ove godine počnemo na jednom području sa radnim akcijama na pošumljavanju. Ima desetak opština koje su podložne eroziji”, rekao je Ristanović.

Kao predsednik veterana graditelja Novog Beograda, Ristanović je podsetio da su oni na mestu gde su nekada bili močvara i pesak sagradili više objekata u tom delu grada.

To je, kaže on, posle izgradnje autoputa od Ljubljane do Makedonije, najveća omladinska radna akcija.

Na Novom Beogradu izgrađena je Palata (Srbija), Studentski grad, Dom kulture, Hotel Jugoslavija, Šumarski fakultet koji je kasnije preorjentisan na Klinički centar.

Kako kaže, oko 200.000 graditelja iz cele zemlje tri godine su radili, ne samo te, već i objekte s druge strane Save poput hotela Metropol, Doma sindikata, stadiona Partizana…

“Svaka opština treba da pokaže interesovanje i da finansira aktivnosti, a mislim da ćemo okupiti dovoljan broj brigada za nove radne akcije”, rekao je Ristanović.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno