Naslovna > Srbija Danas > Politika > Od 4.700 sela, 1.200 je pusto

Od 4.700 sela, 1.200 je pusto

NOVI SAD – “Pet stotina zadruga u pet stotina sela širom Srbije” – slogan je trogodišnje akcije koju je pokrenuo ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić, sa namerom da se revitalizuje zadrugarstvo na našim prostorima.

Akcija ima za cilj da malog poljoprivrednika motiviše da postane robni proizvođač.

Od 4.700 sela, 1.200 je pusto, a zadruge koje su okosnica života u ruralnim područjima zato treba pomoći, rekao je gostujući u emisiji “Brazde” Krkobabić.

LSV: Neutemeljeno obećanje

Sa druge strane, Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorava na katastrofalno stanje u kojem se nalaze sela u Srbiji i ističe da je život na selu postao toliko težak, da je nemoguće stimulisati ostanak u njemu, a kamoli naseljavanje.

Najave ministra Krkobabića, da će države pomoći selu i sprečiti njegovo propadanje, samo je veliko obećanje koje ni sa čim nije utemeljeno, ističe Liga.

“Nažalost, selo u Vojvodini, Šumadiji ili Timočkoj krajini je toliko devastirano, da su cene nekretnina neretko pale i do 1.000 ili 2.000 evra, ali se čak i tako jeftine kuće teško prodaju”, ocenio je Jovan Aksentijević, član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine.

U saopštenju se konstatuje da je život na selu postao je toliko težak, da je nemoguće stimulisati ostanak u njemu, a kamoli naseljavanje.

“Resor regionalnog razvoja, kojim se bavi ministar Krkobabić, u velikoj meri je zanemaren, pa je veoma blaga politika razvoja sela koja se sada zagovara, apsolutno nedovoljno. Vlasti u Srbiji moraju shvatiti da je Srbiji potreban decentralizacija i istinski regionalni razvoj, ali kako je to moguće u trenutku kada na javne prihode lokalnih samouprava i Autonomne pokrajine Vojvodine odlazi samo 10 odsto sredstava, a od 10 odsto veoma malo završava u naseljenim mestima”, ističe Liga.

Bez sazrevanja ideje, dodaje se u saopštenju, da je u Srbiji važan svaki zaseok, svako selo ili svaka varošica, a ne samo glavni grad u kojem niču neboderi, dotle će naše selo propadati.

LSV ističe da traži novu politiku prema selu, a ne samo beskorisne strategije i akcione planove.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno