Naslovna > Srbija Danas > Društvo > Od danas vežba “Platinasti vuk 17” na jugu Srbije

Od danas vežba “Platinasti vuk 17” na jugu Srbije

BEOGRAD – Vojna vežba “Platinasti vuk 17” u kojoj, pored srpskih vojnika, učestvuju i pripadnici Nacionalne garde Ohaja, počela danas na jugu Srbije. Vežba se održava u bazi “Jug” od 12. do 23. juna i to je jedna od 130 aktivnosti čija je realizacija planirana ove godine, na osnovu Plana bilateralne vojne saradnje sa SAD, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

U bazi “Jug” počela je međunarodna vežba “Platinasti vuk 17” koja ima za cilj unapređenje interoperabilnosti, kao i međusobno razumevanje pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Na vežbi koja će trajati do 23. juna učestvovaće oko 450 oficira, podoficira i vojnika oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Makedonije, Crne Gore, Slovenije i Srbije.

Vežbu je otvorio pukovnik Slobodan Stopa, komandant Četvrte brigade Kopnene vojske, ujedno oficir za planiranje vežbe.

“Kao domaćini, potrudićemo se da vam, kroz posetu značajnim istorijskim spomenicima i Spomen sobi Četvrte brigade Kopnene vojske, predstavimo Vojsku Srbije i Republiku Srbiju”, rekao je pukovnik Stopa, poručivši da se ova vežba izvodi u multinacionalnom okruženju, što je odlična prilika za sticanje i razmenu novih iskustava pripadnika vojski partnerskih zemalja.

Vežbe će se izvoditi po temama „Taktike, tehnike i procedure u multinacionalnim operacijama – neubojito oružje” i taktička vežba „Operacija očuvanja mira”, u okviru kojih će se pripadnici vojske zemalja učesnica uvežbavati u upotrebi nesmrtonosnog oružja prilikom procedura angažovanja u multinacionalnim operacijama.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno