Naslovna > Srbija Danas > Politika > PAN pobedio, Srpska lista četvrta snaga na Kosovu

PAN pobedio, Srpska lista četvrta snaga na Kosovu

KOSOVSKA MITROVICA – Koalicija koja je proizašla iz “ratnog krila”, nazvana “PAN”, a koju čine Demokratska partija Kosova (DPK – Tači), Alijansa za budućnost Kosova (ABK – Haradinaj), Inicijativa za Kosovo (IK – Fatmir Ljimaj) i devet manjih partija pobedila je na današnjim prevremenim parlamentarnim izborima, a Srpska lista četvrta je snaga na političkoj sceni Kosova.

Prema Mreži za posmatranje izbora “Demokratija na delu”, na osnovu prebrojanih 87 odsto biračkih mesta, koalicija PAN je osvojila 33,2 odsto glasova.

Na drugom mestu je Samoopredeljenje sa 26,6 osvojenih glasova, a na trećem mestu koalicija oko Demokratskog saveza Kosova koja je do skoro bila na vlasti, a koja je osvojila 25,3 odsto glasova.

Na četvrtom mestu se nalazi Srpska lista koja je dobila 4,8 odsto glasova.

Na ostale stranke, koje su učestvovale na izborima, otpada 10,1 odsto glasova.

Pristalice PAN koalicije, ali i Samoopredeljenja slave u mnogim gradovima na Kosovu uspeh postignut na izborima.

Član predsedništva Pokreta Samoopredeljenje Dardan Sejdiu izjavio je posle zatvaranja biračkih mesta da na osnovu rezultata sa terena taj pokret ima 33 do 34 odsto glasova građana Kosova, a na konferenciji za novinare ocenio je da je taj pokret praktično na prvom mestu kao politički subjekt, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Inače, u jednom trenutku danas je došlo do “pada sistema” u Centralnoj izbornoj komisiji, zbog čega podaci nisu bili dostupni gotovo sat vremena.

CIK: Do 19.00 sati glasalo 41,79 odsto upisanih birača

Biračka mesta na Kosovu i Metohiji gde su održani vanredni parlamentarni izbori zatvorena su večeras u 19.00 sati. Centralna izborna komisija Kosova saopštila je da je na današnjim prevremenim parlamentarnim izborima glasalo 41,79 odsto birača.

Na osnovu podataka sa oko 90 odsto biračkih mesta, ukupno je glasalo nešto više od 740.000 od oko 1,8 miliona upisanih birača na 2.490 mesta, navodi se na sajtu CIK-a.

Najveća izlaznost zabeležena je u Zubinom Potoku, gde je izašlo 62 odsto birača, a na drugom mestu je Ranilug sa 53,4 odsto, te slede Priština i Parteš sa 52 procenata, i Štrpce sa 51 odsto.

U Gračanici i Zvečanu je glasalo 43 odsto birača, u Severnoj Mitrovici 34 odsto, u Klokotu 48 odsto, a u Klokotu 48 odsto, i Leposaviću 48,69 odsto.

Đurić: Srpska lista osvojila svih deset mandata

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić saopštio je večeras da je, prema prvim rezultatima koje imaju, Srpska lista (SL) osvojila svih deset mandata u kosovskom parlamentu namenjenih srpskoj zajednici.

“Želim da vas obavestim na osnovu prikupljenih podataka koji su došli u štab Srpske liste da je ona osvojila najmanje 90 odsto glasova u većini srpskih sredina na Kosovu i Metohiji. Ovim je SL najverovatnije osvojila i sve mandate zagarantovane srpskoj zajednici u parlamentu”, poručio je on obraćajući se okupljenima u centru Mitrovice.

On je preneo da je predstavnik Jedinstvene goranske partije, koja je na izbore izašla uz podršku države Srbije Adem Hodžaj, koji se nalazi u poslaničkom klubu Srpske liste, osvojio mandat.

“Tako da je vrlo moguće da SL ima više od deset poslanika u budućem sazivu parlamenta”, naglasio je on.

U Kosovskoj Mitrovici slavlje Srba zbog rezultata Srpske

U Kosovskoj Mitrovici Srbi su počeli slavlje zadovoljni izbornim rezultatima Srpske liste.

Trubači, automobili, građani koji nose zastave Srbije okupili su se ispred zgrade u kojoj je sedište SNS u Kosovskoj Mitrovici, a među njima je i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Prema dosadašnjim rezultatima, lista Srpska je među prvih pet po političkoj snazi na KiM.

Haradinaj proglasio pobedu “ratne koalicije”

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj proglasio je večeras pobedu koalicije koja je proizašla iz “ratnog krila”, nazvanu “PAN”, a koju čine koalicija Demokratske partije Kosova (DPK – Tači), ABK, Inicijativa za Kosovo (IK – Fatmir Ljimaj) i devet manjih partija.

On je, na konferenciji za štampu po zatvaranju birališta, rekao da je koalicija “Pan” ubedljivo pobedila.

“Jasna odluka obavezuje vladu Kosova”, poručio je on zahvalivši se koalicionim partnerima i pozvao druge stranke da se pridruže radu na dobrobit “zemlje”.

Tači: Očekujem što pre formiranje proevropske vlade

Kosovski predsednik Hašim Tači oglasio se večeras povodom prevremenih parlamentarnih izbora koji su danas održani i izrazio očekivanje da će što pre biti formirana proevropska vlada.

On je putem Tvitera poručio da “očekuje od pobednika današnjih izbora da formiraju što pre proevropsku vladu, koja bi se odmah posvetila prioritetima”.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno