Naslovna > Srbija Danas > Društvo > Patrijarh pozvao Srbe da ne prodaju dedovinu

Patrijarh pozvao Srbe da ne prodaju dedovinu

GRAČANICA – Patrijarh srpski Irinej pozvao je Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji da ne napuštaju ognjišta i ne prodaju zemlju koja je, kako je rekao, natopljena krvlju njihovih predaka.

Patrijarh je u besedi nakon vidovdanske liturgije u porti manastira Gračanica, rekao da svaki grumen kosovske zemlje govori o stradanju, dodajući da gde je stradanje tu je i vaskrsenje.

“Mi se divimo onima koji su ovde ostali. Divimo se njihovoj hrabrosti. Došli smo da ohrabrimo vas koji živite na ovim prostorima da tu i ostanete. Nemojte prodavati zemlju jer je to zemlja natopljena krvlju predaka”, rekao je patrijarh srpski Irinej.

Dodao je i da danas ima mnogo sabiranja, ali da je samo ono sveto kod svetinja.

“Danas smo se sabrali na ovo sveto mesto, nema nas mnogo, slični smo onoj ptici kojoj razore gnezdo. Malo nas je ostalo na ovoj svetoj srpskoj zemlji. Svaki je pedalj ove zemlje zaliven krvlju”, rekao je Irinej.

Dodaje da Vidovdan govori da su Srbi “narod Božiji, narod prizvan, koji Boga nosi u sebi”.

“Ako ima dana kada svi zajednički mislimo i nešto što nas ispunjava to je dan Vidovdana. Veliki dan kada je srpski narod doživeo svoj veliki petak, svoje raspeće. To raspeće traje i dan danas. Kao narod moramo nositi krst koji je i naš gospod nosio. Ono što nam daje vrednost to je duša u nama, besmrtna duša”, rekao je patrijarh.

Kaže i da je srpski narod doživeo svoj krst i Veliki petak.

“Ali nakon Velikog petka dolazi vaskrsenje. Mi smo narod koji živi na zemlji ali gleda na nebo”, kazao je patrijarh Irinej.

Nakon liturgije i patrijarhove besede dedeljeno je visoko odlikovanje Srpske pravoslavne crkve Orden sv. kralja Milutina direktoru površinskih kopova Obilić Srđi Kovačeviću za humanitarni rad i pomaganje freskopisa u hramovima.

Majkama sa četvoro ili više dece Eparhija raškoprizreska uručila je ordenje “Majka devet Jugovića”, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju je za njih obezbedila novčanu pomoć.

Đurić: Vidovdan je praznik naše tradicije i duhovnosti

Direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić poručio jda je Vidovdan praznik srpske duše i srpske slobode, da nas on podseća i opominje na to da kao narod nemamo budućnost bez negovanja naše tradicije, naše istorije, naše duhovnosti i bez očuvanja našeg pisma.

Đurić je u porti manastira Granačanica, gde je prisustvovao liturgiji, ponovio da će država Srbija nastaviti da pomaže srpski

“Vlada Srbije i država Sbije nastaviće da pomažu srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, nataviće da se bore za to da nas ovde bude što je moguće više i nastaviće, naravno, da vodi politku razgovora sa Ablancima, jer je i to deo naše borbe za to da opstanemo i ostanemo na ovim prostorima”, kazao je Đurić.

Poručio je da Srbija neće odustati od Kosova.

“Kosovo i Metohija nije samo, kako mi to nekada volimo da kažemo, srce već je i duša i obraz celog srpskog naroda. Zato je važno da ovde sa Kosova i Metohije danas poručimo da od naše borbe za Kosovo i Metohiji nikada nećemo odustati ali i da to nije borba samo za teritoriju i kvadratne kilometre, već da je to borba za očuvanje našeg identiteta, za očuvanje onoga što jesmo kao narod.

Na pitanje šta očekuje od srpskih predstavnika u kosovskim institucijama u periodu formiranja nove kosovske vlade, Đurić je rekao:

“Mogu da pošaljem snažnu poruku da ćemo mi srpskim predstavnicima i srpskom narodu u celini nastaviti da pružamo podršku. Da tu podršku nikada i ničime nećemo uslovljavati i da ćemo saborno i bratski nastaviti da se borimo za srpske interese”.

Komentarišući formiranje nove vlade Srbije, Đurić je kratko rekao da očekuje da će to biti jedna Vidovdanska vlada.

Na spekulacije o tome da bi on uskoro mogao postati diplomata u nekoj od zemalja u svetu, Đurić je rekao da gde god bio da će se uvek baviti Kosovom i Metohijom, ali da svakako još uvek ne namerava da napusti poziciju direktora Kancelarije.

Kosovska policija saopštila je juče da su preduzete sve mere kako bi obeležavanje Vidovdana na Kosovu i Metohiji protekao bez problema.

Inače, glavno priznanje Zlatni krst kneza Lazara uručen je sinoć pesnikinji Zlati Kocić iz Beograda, a nakon Vidovdanskog pesničkog bdenja.

“Vidovdan je opomena da se obraz i čast ne kupuju, da se zemlja ne prodaje, pozajmljuje ili poklanja nedostojnima”, rekla je predsednica Skupštine Opštine Gračanica Brankica Kostić sinoć na svečanoj sednici održanoj u gračaničkom Domu kulture u okviru “Vidovdanskih svečanosti 2017”.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno