Naslovna > Srbija Danas > Politika > Poboljšanje odnosa sa Hrvatskom do kraja godine

Poboljšanje odnosa sa Hrvatskom do kraja godine

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa hrvatskom koleginicom Kolindom Grabar Kitarović, da veruje da se odnosi dve države i dva naroda mogu “kako-tako” popraviti do kraja godine.

Vučić je novinarima rekao da je sa Grabar Kitarović razgovarao o konkretnim problemima, i da je veoma zadovoljan sastankom.

Dodajući da će uskoro otputovati u Dubrovnik, Vučić je rekao da će tamo nastaviti razgovore sa hrvatskom predsednicom.

“I da ne bismo žurili, nije to jednostavno, imamo mnogo toga što opterećuje naše odnose, ali verujem da u narednih šest meseci, odnosno do kraja godine, možemo da dostignemo značajnije rezultate, koji bi značili i Srbima u Hrvatskoj, Hrvatima u Srbiji, koji bi značili kakvo-takvo popravljanje bilateralnih odnosa između Srbije i Hrvatske, ali i u celini, između Srba i Hrvata”, rekao je Vučić kratko novinarima nakon sastanka.

Grabar Kitarović je izjavila je da je ovo prilika da se napravi i čvrst iskorak u odnosima dveju zemalja. Ona je rekla da će sa srpskim kolegom razgovarati o bezbednosti, ali i drugim važnim pitanjima.

“Razgovaraćemo o pitanjima sigurnosti, ali i druge prirode. Pitanjima koja stoje pred nama kao prilika ne samo za poboljšanje stanja u jugoistočnoj Evropi. Moramo napraviti jedan čvrsti iskorak. Moramo podvući crtu pod istoriju, rešiti pitanja nestalih osoba, arhiva i univerzalne jurisdikcije, ali pre svega pragmatično gledati u budućnost. Srbija je kandidat za članstvo u EU. Mi zaista želimo videti Srbiju, BiH, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju u EU i u tome ćemo im svestrano pomoći, ali i istrajati na tome da ispune sve ono što je i Hrvatska morala ispuniti. Previše ima problema da bismo jedni druge ignorisali. Moramo zajedno raditi, sve naše službe pa cak i oružane snage”, kazala je Grabar Kitarović.

“Tu je i krijumčarenje ljudima, drogama, oružjem i slično. Pitanja kriminala, ali i pitanja lokalnih zajednica koje su počele da nadrastaju naše teritorije. Moramo obezbediti da niko ne predstavlja pretnju državnom poretku bilo kojoj državi”, navela je.Posebno je poentirala obaveštajnu saradnju dve zemlje ne samo, kako je rekla, po pitanju terorizma koji je postao globalni problem današnjice.

Osvrnuvši se na pitanje hrvatske manjine u Srbiji, Kitarović je rekla:

“Da, Hrvati imaju predstavnika u Skupštini Srbije, ali koji je izabran kao pripadnik stranke, a ne naroda, što predstavlja veliku razliku od Hrvatske gde imate tri garantovana zastupnika srpske nacionalne manjine, bez obzira na broj glasova”.

Kitarović je rekla i da odnosi sa bivšim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem nisu bili na očekivanom nivou, a posebno mu je zamerila to što je, kako je rekla, na sastanku Brdo-Brioni u Sarajevu pred svedocima izjavio da je zapadna granica Srbije Virovitica-Karlovac-Karlobag.

“S nekim ko ne priznaje BiH i pola Hrvatske ja ne mogu razgovarati”, rekla je Grabar Kitarović.

Inače, Kitarović je na aerodromu u Beogardu dočekala potpredsednica Vlade Srbije i ministarka Zorana Mihajlović.

Kada je Vučić preuzeo dužnost predsednika Srbije, Grabar Kitarović je izjavila da je u njemu “napokon” ima pravog sagovornika za iskrene i otvorene razgovore.

“Sada smo predsednik Vučić i ja kolege i napokon imam pravog sagovornika za iskrene i otvorene razgovore. Ne treba glumiti prijateljstvo, nego rešavati otvorena pitanja i graditi odnose korak po korak”, kazala je predsednica u intervjuu za Novi list.

Bombonjera i čokoladice iz Hrvatske za Vučića

Vučić je od Grabar Kitarović na poklon dobio bombonjere i čokolade proizvedene u toj zemlji

“Sa oduševljenjem sam (poklon) prihvatio” rekao je Vučić novinarima

Svojevremeno se u Hrvatskoj napravio “slučaj” kada je Grabar Kitarović deci iz Dubrovnika podelila čokoladice poreklom iz Srbije, zbog čega se ona kasnije izvinila roditeljima te dece.

Nešto posle toga, tada premijer, Vučić je hrvatskom kolegi Andreju Plenkoviću poklonio čokoladu “Galeb”, proizvedenu u Srbiji, tokom obilaska štanda na kojem su, u okviru Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, predstavljene srpske kompanije.

Plenković je, na pitanje novinara da li će pojesti tu čokoladu, odgovorio:

“Bez problema”.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno