Naslovna > Regioni > Beograd > Počinje rekonstrukcija Brankovog mosta

Počinje rekonstrukcija Brankovog mosta

RADNICI “Mostogradnje” u subotu počeće veliku rekonstrukciju Brankovog mosta. Radovi na jednoj od najfrekventnijih saobraćajnica koštaće 210 miliona dinara. Međutim, radovi su bili neophodni jer u konstrukciju ovog mosta nije ulagano 40 godina.

Prema rečima gradskog menadžera Gorana Vesića, nakon stručne analize, utvrđeno je da su oštećenja na konstrukciji daleko ozbiljnija nego što se moglo očekivati.

– Radovi na Brankovom mostu trajaće šest meseci – objašnjava Vesić. – Radovi će biti veoma zahtevni. Postaviće se oko 400 metara nove asfaltne staze. Biće urađena biciklistička i pešačka staza.

Vesić otkriva da su pripremni radovi počeli još ranije. U livnicama se pripremaju delovi konstrukcije koji će biti zamenjeni.

Gradski menadžer je podsetio da je Brankov most obnovljen 1956. godine na stubovima ranijeg Mosta kralja Aleksandra, koji je srušen u Drugom svetskom ratu.

– Zbog razvoja grada na levoj obali Save, od 1974. do 1978. godine izgrađena je nova konstrukcija na nizvodnoj strani mosta, koja je imala istu siluetu i statički sistem. Na taj način Beograd je dobio moderan most sa po tri saobraćajne trake u svakom smeru, ali je, posle 40 godina eksploatacije, došlo vreme za rekonstrukciju – zaključuje Vesić.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno