Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > Privredna komora Kosova nije primljena u organizaciju pri UN

Privredna komora Kosova nije primljena u organizaciju pri UN

ŽENEVA – Upravni odbor IOE (International employer organisation) je na zasedanju pred Skupštinu kojom započinje 106. konferencija Međunarodne organizacije rada (MOR), odbacio zahtev Privredne komore Kosova (PKK) da bude primljena u članstvo Svetske poslodavačke organizacije koja radi pri Ujedinjenim nacijama, saopštila je danas Unija poslodavaca Srbije (UPS).

Tehnički gledano, kaže se u saopštenju, zahtev nije zvanično stigao ni do Upravnog odbora već i ranije uklonjen sa dnevnog reda. Zahtev sa Kosova nije ni stigao na razmatranje prevashodno zbog pravne, etičke i argumentacije međunarodnih standarda koje je pružila Unija poslodavaca Srbije.

Još od novembra 2016. godine, stoji u saopštenju, Unija poslodavaca Srbije je trpela velike pritiske iz Ženeve, kako bi dala pristanak da PKK postane punopravni član IOE, odnosno da se bar krene u minimum razgovora po tom pitanju.

U saopštenju se navodi da je “tvrd stav pravnog tima UPS i višemesečna borba argumentima, konačno je dobila epilog u korist UPS, ali i čitave države Srbije”.

UPS ističe da je MOR jedna od najstarijih, samim tim i fundamentalnih organizacija na kojim se temelji čitav sistem Ujedinjenih nacija i navodi da je glavni zastupnik kosovskih interesa bila Linda Kromjung, generalni sekretar Svetske poslodavačke organizacije.

“Jedan od glavnih argumenta na koji smo se oslanjali je i taj da u Svetskoj sindikalnoj organizaciji pri UN, ITUC, nema sindikalaca sa Kosova, i po toj logici, poslodavci sa Kosova nemaju sa kime da pregovaraju na svetskom nivou”, rekao je Boško Savković, generalni sekretar UPS koji se nalazi u Ženevi.

Nažalost, naveo je Savković, naši sindikalni socijalni partneri, S S S S i UGS Nezavisnost, nisu našli za shodno da ni nas, a prema mojim saznanjima ni Vladu, obaveste o tome da se u ITUC najmanje pet godina, kao punopravni član, nalazi BSPK (Bashkimi i Sindikatave te Pavarura te Kosoves) sindikat sa Kosova.

Unija je zato morala, kaže se u saopštenju, da koristi druge pravne argumente, prevashodno te da Komora Kosova nije nezavisna organizacija koja je nastala sama od sebe.

Privredna komora Kosova, što se nesumnjivo vidi iz njihovog izveštaja o radu za prethodnu godinu, član je Euročembera kao i Svetske komorske organizacije i postavlja se pitanje da li bi njih primili tamo da su ih prepoznali kao poslodavačku organizaciju?, naveo je UPS.

Po strukturu članstva koje smo primili mejlom vidi se da je njihovo članstvo organizovano i podeljeno upravo na način kako se funkcioniše u komorskom sistemu – po granama i teritorijalno. Nigde nema pojedinačnih članova, precizira se u saopštenju.

Prema saznanjima UPS, po Statutu IOE, samo jedna organizacija iz jedne zemlje može biti članica ove organizacije, a status Kosova ovog časa po svim međunarodnim standardima i dalje nije rešen i Kosovo je u formalno pravnom smislu i dalje teritorijalni deo Srbije.

Uz to, navodi UPS, aktuelna međunarodno politička situacija u regionu je ovog časa, na dnevnom nivou, izuzetno komplikovana i smatramo da bi svaki nagoveštaj mogućnosti da PKK bude primljen u IOE napravio još veću destabilizaciju u regionu.

“Želeo bih još jednom da se zahvalim svim kolegama iz poslodavačkog mejla regiona koji su bezrezervno stali na stranu Unije poslodavaca Srbije, ali na određen način i čitave države”, kaže Savković.

U svemu tome, naveo je on, dugujemo veliku zahvalnost Hrvatskoj udruži poslodavaca koja je od samog starta branila naš stav ne samo verbalno već i u Upravnom odboru IOE.

“Ma koliko paradoksalno zvučalo, pristup Kosova Međunarodnoj organizaciji rada kao fundamentalnoj organizaciji UN, bi bio daleko veći incident od ulaska u UNESCO”, ocenio je Savković.

Ova nazgled mala pobeda je važna i zbog toga što je pristup PKK Međunarodnoj organizaciji rada obustavljen do daljeg, a ne samo do naredne Skupštine, navedeno je u saopštenju UPS.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno