Naslovna > Oko nas > Balkan > Pupovac dobio konkurenciju

Pupovac dobio konkurenciju

Uoči drugog kruga lokalnih izbora u Hrvatskoj jasno je da je SDSS dobio konkurenciju u Demokratskom savezu Srba, pa će se nova bitka za mandate nastaviti i ove nedelje.

– Srbi u Hrvatskoj su u nama prepoznali alternativu – drugu opciju, i to se videlo u mnogim mestima, pre svega u Vukovaru i Benkovcu – kaže Jovica Radmanović, predsednik DSS-a, pošto je stranka dobila mesto zamenika gradonačelnika u Vukovaru i 15 većnika širom Hrvatske.

Dobre rezultate postigao je i SDSS, koji je još uvek najjača srpska stranka u Hrvatskoj, ali je sigurno poraz što je Srđan Milaković pobedio kandidatkinju SDSS-a Vesnu Vujić u Vukovaru.

– Uvereni smo da ćemo na sledećim izborima u Hrvatskoj ući u Sabor – optimisitični su u DSS-u, koji je nastao kada se nekoliko istaknutih članova SDSS-a odlučilo za samostalni put.

Istovremeno, drugi krug izbora doneće i mnoge odgovore važne za dalje funkcionisanje vlade koju vodi Andrej Plenković, a zdušno je podržava Milorad Pupovac (na slici). Ovih dana je lider Srba u Hrvatskoj pod udarom i levice i desnice koja poručuje da neće podržati vladu ako u njoj, kao koalicijski partner, bude SDSS. Levica je nezadovoljna što Pupovac podržava Plenkovića i HDZ i zalaže se da vlada opstane, pa su se čak čuli i predlozi koji su došli iz levog spektra, da treba ukinuti pravo da Srbi imaju zagarantovana tri poslaninika u parlamentu.

Drugi krug daće i odgovor na pitanje ko će voditi dva najveća hrvatska grada, Zagreb i Split. U glavnom gradu Hrvatske za mesto gradonačelnika bore se Milan Bandić, kojem bi to bio šesti mandat, i Anka Mrak Taritaš, dok je u Splitu neizvesna bitka između kontroverznog Željka Keruma i HDZ-ovog kandidata Andre Krstulovića Opare. Padaju teške reči i uvrede, a kako je Opara godinama bio direktor Meštrovićevih muzeja, njegov protivkandidat Kerum ga posprdno zove “gospodin iz muzeja”. Opar odgovara da je Kerum “sjajan biznismen”, samo što su mu svi poslovi propali.

Odmah posle lokalnih izbora, u Saboru će se videti ima li Andrej Plenković podršku da sastavi novi kabinet, posle razlaza sa Mostom. Predložiće četiri nova ministra, među kojima je i ministar unutrašnjih poslova, i glasanje će pokazati da li će njegova vlada ostati ili Hrvatsku čekaju novi izbori.

 

Plenkoviću veliki vetar u leđa daju upravo Srbi u Hrvatskoj, jer Pupovac smatra da treba zemlju stabilizovati i nastaviti reforme, ali i razgovorarati s komšijama, pre svega sa Srbijom. Desna opcija u parlamentu koju predvodi Zlatko Hasanbegović najavljuje nove uslove premijeru, baš kada je reč o razgovorima sa Srbijom.

 

 

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno