Naslovna > Oko nas > Balkan > Rusija, Turska i Zapad protiv koncerta Tompsona u Mostaru

Rusija, Turska i Zapad protiv koncerta Tompsona u Mostaru

Predstavnici najuticajnijih zapadnih zemalja i Rusije i Turske danas su osudili najavu koncerta podrške čelnicima nekadašnje Herceg-Bosne koji čekaju pravosnažnu presudu Haškog suda (ICTY) za ratne zločine, na kojem bi trebalo da nastupi kontroverzni pevač Marko perković Tompson, prenosi Hina.

Zajednička izjava Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira u BiH (PIC) usledila je nakon niza suprotstavljenih reakcija hrvatske i bošnjačke strane na najavu koncerta u Mostaru, posebno nakon što je objavljeno da bi na njemu trebalo da nastupi Tompson, koji je poznat po veličanju ustaštva.

Koncert bi trebalo da se održi 8. juna u zapadnom delu Mostara.

Većina bošnjačkih političkih stranaka oštro je osudila koncert, a nekoliko bošnjačkih nevladinih udruženja najavilo je da će u vreme održavanja koncerta protestovati protiv tog okupljanja, prenosi Hina.

Upravni odbora PIC-a istakao je da sve institucije u BiH, uključujući političke, verske i organizacije civilnog društva, treba da deluju u pravcu promovisanja pomirenja, međusobnog razumevanja i tolerancije, i da izbegavaju aktivnosti i retoriku koji produbljuju podele, “što uključuje i glorifikovanje osuđenih ratnih zločinaca, istorijski revizionizam, kao i provokativnu upotrebu simbola”.
ICTY je najavio kako će pravosnažnu presudu u predmetu “Prlić i drugi” doneti najkasnije u novembru ove godine.

Šestorica Hrvata su u maju 2013. nepravosnažno osuđena na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tokom rata u BiH osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog poduhvata, podseća Hina.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno