Naslovna > Srbija Danas > Politika > SAD donirale Vojsci Srbije 19 “hamvi” vozila

SAD donirale Vojsci Srbije 19 “hamvi” vozila

PANČEVO – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je na ceremoniji primopredaje 19 Hamvi vozila, koji su donacija SAD Vojsci Srbije, izrazio zahvalnost SAD i ambasadoru Kajlu Skotu na donaciji i ocenio da je reč o izvanrednom vozilu koje pruža veliku zaštitu našim vojnicima .

Predsednik Srbije u prvoj javnoj aktivnosti od kako je juče položio zakletvu i preuzeo tu dužnost naveo je da su ova vozila posebno značajna prilikom bliske borbe, istakavši da su vojnici zaštićeni od municije, te je potrebna zolja ili neko jače protivoklopno oružje da bi se probilo.

On je izrazio i veliku zahvalnost pripadnicima nacionalne garde Ohaja za sve što su činili u Kraljevu, Bujanovcu, Sokobanji, Prokuplju kod izgradnje škola, vrtića…

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skot istakao je da Srbija nije mogla da obezbedi bolju opremu niti bolju cenu za Hamvije, jer ta vozila nisu košta nijedan dinar.

“Ona su poklon. A pored vozila, obezbedili smo i opremu, obuku i dve godine servisa i rezervnih delova”, rekao je Skot.

On je dodao da je vrednost 19 Hamvija 3,8 miliona američkih dolara, i da ta donacija predstavlja šire vojno partnerstvo koje SAD imaju sa Srbijom.

“Ostajemo najangažovaniji partner Srbije i najveći investitor u Vojsku Srbije, čime pokazujemo naš zajednički interes ka regionalnoj stabilnosti i kolektivnom udruživanju, kako bismo očuvali mir. Nadam se da ćemo jednog dana u istoj misiji videti zajedno vaše Hamvije iz Srbije i naše iz SAD”, rekao je Skot.

Vozilo koriste i oružane snage SAD i NATO, može se koristiti za zaštitu vojnih i drugih važnijih objekata i ustanova, sprečavanje demonstrativnog ugrožavanja javnog reda i bezbednosti vojske i građana, borbu protiv diverzantskih, terorističkih i drugih oružanih grupa, kao i za evakuaciju osoba i tehničkih sredstava.

Četiri od 19 hamvija blindirano je tako da može da izdrže udar municije od 12,7 milimetara, a ostali municiju od 7.62 milimetara.

Inače, uključujući i ovu donaciju i prethodne donacije SAD, VS dobila je 40 “hamvi” vozila.

Značajno povećanje plata za vojsku do kraja godine

Vučić je najavio značajno povećanje plata za pripadnike Vojske Srbije do kraja godine i istakao da je stanje finansija u zemlji takvo da čak ni u 2016 godini nije bilo tako dobro.

Vučić je na pitanja novinara rekao da je ponosan na naše vojnike i da je Pančevo jedan od bitnijih delova našeg sistema odbrane.

Kako je rekao stanje u maju, što se finansija tiče je takvo da je bolje nego što je bilo i prošle godine što sve znači i više ulaganja u javni sektor.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno