Naslovna > Srbija Danas > Politika > Saradnju sa NATO u okviru vojne neutralnosti

Saradnju sa NATO u okviru vojne neutralnosti

BEOGRAD – Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sastala se sa predsednikom Parlamentarne skupštine NATO Paolom Alijem, i istakla da je Srbija opredeljena za politiku vojne neutralnosti kao i da u tom okviru razvija saradnju sa NATO, dok je Ali podvukao da je stabilnost ovog regiona važna za stabilnost čitave Evrope, pri čemu je Srbija ključna zemlja.

Gojković je, navodi se u saopštenju, razgovarala sa Alijem koji u Srbiji boravi u okviru posete članova Pododbora za tranziciju i razvoj Odbora za ekonomiju i bezbednost PS NATO, koji rade na pripremi izveštaja “Ekonomska tranzicija na Zapadnom Balkanu” i ukazala da stalna delegacija Skupštine Srbije pri PS NATO aktivno i redovno učestvuje u radu te skupštine.

Ona je, u tom kontekstu, izrazila očekivanje da će izveštaj biti izbalansiran i konstruktivan imajući u vidu zalaganje Srbije po pitanjima regionalne bezbednosti, napretkom u ekonomskim reformama i evrointegracijama, kao i ulogom Srbije u rešavanju migrantske krize.

Gojković je naglasila da je Srbija opredeljena za politiku vojne neutralnosti, kao i da u tom okviru razvija saradnju sa NATO, u sklopu raspoloživih mehanizama Partnerstva za mir, što doprinosi očuvanju regionalne stabilnosti.

Predsednica Narodne skupštine rekla je i da izborni rezultati na KiM predstavljaju izazov za procese pregovora kojima je naša strana posvećena, kao i da ćemo insistirati na primeni dogovorenih rešenja kao što je formiranje ZSO.

Predsednik PS Paolo Ali je naglasio značaj saradnje između parlamenta Srbije i PS NATO i napomenuo da ta organizacija pridaje pažnju Zapadnom Balkanu imajući u vidu da je stabilnost ovog regiona važna za stabilnost čitave Evrope, pri čemu je Srbija ključna zemlja.

Ali je napomenuo da je saradnja Srbije sa organizacijom NATO značajna imajući u vidu zajedničke izazove terorizma, migrantske krize, pitanja “sajber” bezbednosti i mnoga druga.

Predsednik PS NATO istakao je značaj evrointegracija Srbije i izrazio uverenje da Evropa neće biti potpuna bez integracije Zapadnog Balkana, ukazujući da je Srbija ostvarila značajan napredak poslednjih godina u oblasti ekonomije i stabilizaciji finansija.

Srbija vodi politiku vojne neutralnosti, nema aspiracije ka članstvu u Alijansi, kao ni ka članstvu u bilo kom drugom vojnom savezu, ali saradnja sa NATO se uspešno odvija kroz program Partnerstvo za mir, poručio je danas vršilac dužnosti premijera i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u razgovoru sa delegacijom Parlamentarne skupštine NATO.

Delegaciju Odbora za ekonomiju i bezbednost Parlamentarne skupštine NATO čine predsednik Pododbora za tranziciju i razvoje NATO Meno Knip, predsednik Parlamentarne skupštine NATO Paolo Ali i poslanici iz država članica i partnera Alijanse.

Dačić je informisao sagovornike o toku procesa evrointegracija zemlje, regionalnoj saradnji, kao i o odnosima Srbije sa Rusijom i Kinom, dodaje se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić je rekao da Srbija ima uspešnu saradnju sa Kforom, te da je nesmanjeno prisustvo Kfora na Kosovu i Metohiji veoma važno za očuvanje bezbednosti i opstanka srpske i drugih nealbanskih zajednica.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno