Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > Sberbanka blokirala prodaju Frikoma i Dijamanta

Sberbanka blokirala prodaju Frikoma i Dijamanta

BEOGRAD – Ruska Sberbanka je Privrednom sudu u Beogradu i Privrednom sudu u Zrenjaninu podnela zahtev za zabranu raspolaganja imovinom “Frikoma” i “Dijamanta”, pa privremeni upravnik “Agrokora” Ante Ramljak ima zabranu “otuđenja i opterećenja” ovih kompanija, piše Politika.

Drugim rečima, navodi list, ruska Sberbanka onemogućila je hrvatskoj državi da prilikom uzimanja novog kredita kao zalog stavi ove dve srpske firme.

“Ramljak ne samo da neće moći, bez srpske države i ruske banke, da založi ove dve kompanije kao kolateral za krovni kredit ‘Agrokora’, već neće moći samostalno ni da odlučuje o njihovoj prodaji”, navodi beogradski list.

Kako saznaje “Politika” od izvora upućenih u pregovore, Privredni sud u Beogradu je, na predlog ruske Sberbanke, 7. juna doneo rešenje za određivanje privremene mere obezbeđenja.

Ovim dokumentom nadležni sud zabranjuje hrvatskoj kompaniji “Ledo”, koja posluje u okviru “Agrokora”, otuđenje i opterećenje 100 odsto udela u kompaniji “Frikom”.

Sberbanka je na ovaj način osigurala da će im hrvatski koncern vratiti kredit u iznosu od 100 miliona evra, uz kamatu od 1,32 miliona evra.

“Ledo” je bio solidarni dužnik za ovaj zajam, a ugovor o kreditu potpisan je 21. februara ove godine. Dakle, pre nego što je stupio na snagu, “leks Agrokor”. Agencija za privredne registre juče je već upisala ovu meru privremenog opterećenja, piše list.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno