Naslovna > Srbija Danas > Politika > Skot: Srbija može da ostane vojno neutralna i članica EU

Skot: Srbija može da ostane vojno neutralna i članica EU

NIŠ – Ambasador SAD Kajl Skot izjavio je u Nišu da je moguće za Srbiju da ostane vojno neutralna i postane članica Evropske unije.

Skot je novinarima na početku drugog NATO simpozijuma, koji organizuju Klub srpsko-američkog prijateljstva i Ambasada SAD-a u Srbiji, kazao da ulaskom Crne Gore u NATO, rasprava o ovom vojnom savezu u Srbiji postaje drugačija i da joj zbog toga treba pristupiti sa činjenicama, a ne mitovima.

Američki diplomata smatra da je bitno kada se govori o saradnji Srbije i NATO-a, te da treba obratiti pažnju na ono što Srbija dobija saradnjom sa ovim savezom, a to je, kaže, zaštita.

NATO je, pored saradnje u oblasti bezbednosti, savez baziran na vrednostima, naveo je Skot, preneo je Juropien vestern Balkans.

“Tačno je da je bilo civilnih žrtava tokom bombardovanja 1999. godine, mi smo svesni toga i zbog toga nam je žao”, rekao je Skot, ali je dodao da treba gledati u budućnost i voditi računa o interesima Srbije.

Na pitanje novinara o ulozi Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, kazao je da postoji zabrinutost zbog ruskog uticaja, ali je istakao da to nije problem Sjedinjenih Država, već da o tome treba brinuti srpska vlade koja, kako kaže, treba da vodi računa o svojim interesima.

Predsednik Kluba srpsko-američkog prijateljstva, Dragan Milić, je istakao da veruje da su što dublja saradnja sa NATO-om, kao i nastavak evropskih integracija Srbije, ključne za Srbiju i njen dalji ekonomski razvoj.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno