Naslovna > Srbija Danas > Politika > Skot: Srbiju i Ameriku krase prijateljski odnosi

Skot: Srbiju i Ameriku krase prijateljski odnosi

BEOGRAD – “Nikada nisam pričao niti razgovarao sa predesednikom države ili vlade o tome kako će izgledati ili kako bi trebalo da izgleda buduća vlada Srbije” izjavio je za RTV američki ambasador u Beogradu Kajl Skot.

Ko god bio ministar odbrane naši odnosi će biti kao i do sada , prijateljski i kvalitetni.Saradnja neće biti ugrožena rekao je ambasador odgovarajući na insinuacije da se američka vlada ” protivi” izboru Aleksandra Vulina na mesto ministra vojnog.

Personalna rešenja nisu bitna , mi se u to ne mešamo i ne biramo “stranu”rekao je Skot dodajući da su oni na srpskoj strani.

Odgovarajući na pitanje o mandatarki Ani Brnabić, Skot je rekao da je to dobar predlog koji će doprineti ostvarivanju strateških ciljeva Srbije ,a to su, podsetio je,članstvo u EU i evroatlanske integracije ,Mi to podržavamo zaključio je Skot.

Komentarišući odnose između Srbije i Rusije, ambasador je rekao da nikad niko s “njihove” strane nije zamerao na tome, mada su izrazili zabrinutost o ruskim aktivnostima u regionu.Te aktivnosti se mogu oceniti “malignim uticajem” Rusije i to ne doprinosi stabilnosti u regionu ali ni realizaciji strateških ciljeva Srbije.

Vlada SAD veruje da je Ruski humanitarni centar zapravo špijunsko mesto, centar špijunaže i da im zbog toga ne treba diplomatski status, jer i NATO delegacije ili misije koje dolaze ili prolaze podležu nekoj vrsti inspekcije srpskih vlasti.

“Diplomatski status im omogućuje imunitet po kojem niko ne može da ih kontroliše pa mogu da budu nedodirljivi”, rekao je Skot.

Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Americi biće prilika da se učvrsti saradnja, rekaoje između ostalog američki ambasador u Srbiji Kajl Skot.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno