Naslovna > Regioni > Vojvodina > Slabiji rod višnje, veliki problem čvorci

Slabiji rod višnje, veliki problem čvorci

PLANDIŠTE – Na području opštine Plandište ušlo se u završnicu ovogodišnje berbe višanja. Rod je slabiji nego prošle godine, a dodatni problem, jednako kao i lane su ptice selice, najviše čvorci koji zajedno sa beračima ubiraju rod. Rešenja za čvorke nema pa ostaje višnjarima da ubrzano završavaju berbu i tako spasu što veći deo voća.

U voćnjaku Dragana Vujičića iz Plandišta, starom 20 godina, berba višanja je pri kraju.

“Sa blizu 20 hektara ranije se dobijalo i do 20.000 kilograma višanja, a ako ove godine bude 12 .000 do 13.000 kilograma biće dobro. Plandište je imalo sreće, pa nije bilo grada kao u drugim regionima, tako da je rod solidan. Ne preterano, ali zadovoljni smo i kvalitetom i količinom. Ništa posebno, međutim, u odnosu na druge regione mi smo dobri”, kaže Dragan.

Sve je teže naći i berače tako da je angažovana grupa iz Jaše Tomića, njih tridesetak, koja svakodnevno putuje 120 kilometara u oba pravca da bi stigli na berbu. Nije lako brati na visokoj temperaturi, a zarada je po učinku.

“Prosek je 1.500 dinara. Dobar berač može da zaradi i više. Gajba se plaća 170 dinara, pa koliko ko može, a i zavisi od voćnjaka”, objašnjava Sretko Pijetlović, vođa grupe iz Jaše Tomića

“Zadovoljni smo. Zavisi od višnje. Može da se ubere 12,13,14 pa i 15 gajbi. Pre se bralo i do 20 gajbi. Sada ne može više. Nema toliko roda, višnja je sitnija”, kaže Snežana Ćirok iz Jaše Tomića, za koju kažu da je najvredniji berač.

Ono što takodje, uz manji rod, nije nimalo dobro, to je da su čvorci i dalje veliki problem.

“Ima ih nenormalno. Više ne znamo kako da se borimo. Meni je mladi voćnjak skoro četvrtina obran. To je vrlo profesionalno obrano, nema ništa na drvetu. Ljudi dolaze rano u voćnjak. Posle naiđu vrane, tako da je zadnje 3 do 4 godine strašna najezda, ne pamtim da je tako nešto bilo”, žali se Dragan Vujičić.

Obraćali su se proizvođači Udruženju za zaštitu ptica, Ministarstvu poljoprivrede i Udruženju lovaca. Svi prebacuju problem jedni na druge.

“Štete su ogromne, preko stotine hiljada evra što se tiče voća, a što se tiče ratarenja to će tek da se vidi kada dođu suncokret i pšenica i ostalo”, navodi Vujičić.

U opštini Plandište je pod zasadima višanja više od 200 hektara.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno