Naslovna > Oko nas > Balkan > Sloveniji skoro ceo Piranski zaliv

Sloveniji skoro ceo Piranski zaliv

ARBITRAŽNI sud u Hagu doneo je odluku da Slovenija dobija tri četvrtine Piranog zaliva, kao i koridor kroz hrvatsko more do međunarodnih voda, dok kopnena granica sledi reku Dragonju! Sveta Gera, najviši vrh Žumberačke gore ostaje Hrvatskoj, ali sud nije naložio slovenačkim vojnim snagama, koje se tamo nalaze, da se povuku.

Koridorom širine 2,5 nautičke milje, do međunarodnih voda moći će nesmetano da prolaze slovenački brodovi i avioni, i imaće slobodu prolaska kroz hrvatsko područje kao da su na otvorenom moru.

Reč je o velikoj slovenačkoj pobedi nakon godina sporova oko granice na moru i kopnu posle raspada bivše Jugoslavije. Slovenija je svojevereno zakočila hrvatski ulazak u EU sve dok zvanični Zagreb nije pristao na arbitražu, a bivši hrvatski premijer Ivo Sanader dao je ostavku sa obrazloženjem da se sa tim ne slaže i da neće da učestvuje u gubitku hrvatske teritorije.

Predsednik Arbitražnog suda Žilber Gvilam čitao je odluku gotovo dva sata, detaljno obrazlažući sva sporna mesta na granici Hrvatske i Slovenije uz napomenu koji zaključak su sudije donele.

Čitanje presude Arbitražnog suda prošlo je u krajnje neobičnim okolnostima, jer hrvatski predstavnici uopšte nisu bili u sudnici. Naime, nakon afere sa slovenačkim arbitrom Hrvatska je nepovratno izašla iz arbitraže i tvrdi da je presuda uopšte ne zanima i da je neće poštovati.

Nemačka vlada je dva sata pre početka čitanja odluke arbitara poslala vrlo jasno saopštenje u kojem traži da svaka strana poštuje odluku suda, jer je reč o međunarodnom pravu. Kancelarka Merkel je tako izričito poručila Hrvatskoj da mora da sprovede odluku Arbitražnog suda, što je izazvalo ogorčenje u delu hrvatske javnosti i politike, uz poruke Nemačkoj da se ne mešaju u bilateralne odnose dve države.

U Hrvatskoj se uoči presude govorilo kako je američka strana spremna da podrži hrvatske zahteve, ali za to nema nikakvih dokaza jer se Stejt department nije do sada izjasnio.

Odluka suda izazvala je pravu euforiju u Sloveniji, izvešane su zastave, a ističe se da je sud prihvatio gotovo sve argumente koji su došli iz “dežele”. Posebno zadovoljstvo vlada što je Slovenija dobila izlaz na otvoreno more širok 2,5 milja.

S druge strane, u Hrvatskoj se ne pridaje nikakav značaj donošenju presude Arbitražnog suda i poručuje “za nas je ovo dan kao i svaki drugi”. Iako je Hrvatska u više navrata poručila Hagu da sa daljim tokom arbitraže nema veze, račun za rad sudija biće ispostavljen i Zagrebu i Ljubljani.

Očigledno da su Slovenci dostavili znatno širu dokumentaciju koja je poslužila arbitrima da donesu presudu. Hrvatska diplomatija je zakazala, a hrvatska strana nije ni dovoljno lobirala da uveri evropske saveznike kako je nepovratno napustila arbitražu.

Šta sledi niko u ovom času pouzdano ne zna, jer Hrvatska upozorava da će i dalje primenjivati sistem koji je vladao od raspada Jugoslavije i da nema govora da prihvati odluku arbitražnih sudija.

KADA SE ZNALO ZA ODLUKU?

SLOVENAČKA vlada poslednjih dana neprestano zaseda, čak i u sobi zaštićenoj od prisluškivanja, a premijer Miro Cerar izjavljuje da postoje razrađeni scenario po kojem će se sprovesti odluke Arbitražnog suda. Zanimljivo, Slovenci su za odluku navodno znali pre tri dana, dok je Zagrebu dostavljena nekoliko časova pre zasedanja.

PLENKOVIĆ: ODLUKA NAS NE OBAVEZUJE

– HRVATSKa poštuje međunarodno pravo, sudove i arbitražu, ali ne prihvata one procese u kojima više nema elementarne pretpostavke za korektno vođenje tog postupka – poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković. – Odluka iz Haga ne obavezuje Hrvatsku, koja je izašla iz arbitražnog procesa.

 

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno