Naslovna > Srbija Danas > Politika > SNS obezbedila većinu za podršku Brnabić, Palma dosledno protiv

SNS obezbedila većinu za podršku Brnabić, Palma dosledno protiv

BEOGRAD – Poslanička grupa SNS uputiće večeras Predlog izmena zakona o ministarstvima u skupštinsku proceduru, izjavio je funkcioner SNS Nebojša Stefanović. RTS je danas preneo da konsultacije o sastavu nove Vlade ulaze u završšnicu, i da je obezbeđena podrška 156 poslanika mandatarki Ani Brnabić

Mislim da smo uspeli da obezbedimo podršku 127, a verovatno i 128 poslanika, sa liste ‘Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje’ koji će podržati Anu Brnabić i novu Vlade Srbije i zbog toga će poslanička grupa Srpske napredne stranke večeras uputiti Narodnoj skupštini Predlog o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima, rekao je Stefanović Tanjugu.

To će biti prvi korak u izboru nove Vlade Srbije, dodao je.

“Nakon održanih konsultacija predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma ostao je pri stavu da poslanici njegove stranke neće glasati za novu Vladu, ali će nastaviti da podržavaju i rad predsednika Srbije i sve reformske zakone koji budu predloženi” naznačio je Stefanović.

Martinović: Svih 129 Vučićevih poslanika za Brnabić

“Plan je da zakon bude u proceduri Skupštine ili večeras ili sutra ujutro, i da se sednica o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima zakaže za subotu, da se ta sednica završi u ponedeljak i da sednica o izboru vlade bude zakazana za sredu. To je neki plan, kako bi nova vlada bila izabrana, verovatno, u četvrtak, 29. juna”, rekao je Martinović za Tanjug.Svih 129 poslanika sa liste “Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje” glasaće za izbor Ane Brnabić za novog predsednika vlade, izjavio je šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović. On je dodao da izmene Zakona o ministarstvima očekuje večeras ili sutra ujutro u skupštinskoj proceduri.

Dva nova ministarstva, ekologije i EU integracija

Vlada Ane Brnabić imaće dva nova ministarstva – za ekologiju i za evropske integracije, saznaje Tanjug.

Kroz Ministarstvo za evropske integracije biće objedinjene sve već postojeće strukture koje se bave evropskim integracijama naše zemlje – kancelarija za evropske integracije, pregovarački tim, kabinet ministra bez portfelja…

Kako Tanjug nezvanično saznaje, to ministarstvo vodiće Jadranka Joksimović, koja je i do sada, kao ministar bez portfelja zadužena za EU integracije, uspešno vodila taj resor, odnosno pregovarački proces.

Za Ministarstvo ekologije zainteresovana je SPS, kako je ranije rekao predsednik stranke Ivica Dačić, a u medijima se kao potencijalni ministar najčešće spominjao aktuelni gradski sekretar za ekologiju Goran Trivan.

Personalnih promena u vladi, na čelu već postojećih ministarstava, međutim, moglo bi da bude više, o čemu su mediji dosta špekulisali, ali je najizvesnija informacija da će socijalista Branko Ružić voditi ubuduće Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Navodeći da se na tom zakonu još radi vrlo intenzivno, Martinović je rekao da će predlagač izmena i dopuna Zakona o ministarstvima biti neko od poslanika SNS.

Po Poslovniku o radu parlamenta, predstavnik predlagača može da bude samo jedan poslanik, a Martinović kaže da će verovatno taj jedan poslanik formalno i predložiti zakon.

“Naravno, iza tog predloga zakona stajaće svi oni poslanici koji će da podrže izbor nove vlade. U političkom smislu, svi oni koji će naredne nedelje da glasaju za novu vladu su suštinski predlagači ovog zakona”, podvukao je Martinović.

Što se tiče broja poslanika koji će da glasaju za izbor Ane Brnabić i njenog kabineta, Martinović je naveo da će svi poslanici koji su izabrani sa liste “Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje”, a to je 129 poslanika, glasati za izbor Brnabić i nove vlade, podsetivši da su dva poslanika Nove Srbije u međuvremenu napustila tu izbornu listu.

Upitan da li je predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao sa liderom Jedinstvene Srbije Draganom Markovićem, koji je ranije najavio da neće podržati izbor Ane Brnabić, Martinović je rekao da su ti razgovori u toku.

“Mislim da ćemo do kraja današnjeg dana imati iskristalisan stav oko toga kako će poslanička grupa JS da nastupi vezano za izbor vlade”, rekao je Martinović.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentari



Podeljeno