Naslovna > Slobodno vreme > Život > Solarijum povećava rizik od raka kože

Solarijum povećava rizik od raka kože

NOVI SAD – Godinama stručnjaci širom sveta upozoravaju na štetnost UV zračenja, naročito u solarijumima, u kojima i kratkotrajno sunčanje ima vrlo intenzivne efekte na kožu, imuni sistem i oči.

Posledice mogu varirati od akutnih, kao što su alergije i opekotine na koži, pa sve do hroničnih bolesti kao što je melanom.

Istraživanja pokazuju da su žene koje su do 20. godine odlazile u solarijum, za 150 odsto izloženije riziku od nastanka raka kože, nego njihove vršnjakinje koje to nisu praktikovale, kažu dermatolozi. Koliko je preplanulost privlačna kada se razmisli o mogućim posledicama sunčanja i da li je solarijum dobar izbor?

Izlaganje ultraljubičastim zracima u estetske svrhe, štetno je i nepotrebno, a upravo zbog mogućnosti razvijanja hroničnih oboljenja, insistira se i na zabrani korišćenja solarijuma za maloletne osobe.

“Inicijativa da se ograniči upotreba solarijuma i da se zabrani upotreba solarijuma za maloletna lica, 2016. godine dobila je podršku Republičke stručne komisije za onkologiju Ministarstva zdravlja, kao i Odbora za zdravlje i porodicu Narodne skupštine Republike Srbije. Formirana je radna grupa u okviru Ministarstva zdravlja, koja ima zadatak da napravi zakonski predlog, čije se usvajanje planira za početak 2018. godine”, kaže ass dr sci med Tatjana Roš, dermatolog u Kliničkom centru Vojvodine.

Zavisno od proizvođača, lampe u solarijumima bi trebalo da se menjaju nakon 500 ili 1.000 sati rada, ali u našoj zemlji ne postoji zakonska regulativa koja bi na to obavezivala vlasnike solarijuma. Ipak, u toplim danima koji su pred nama, ne treba zaboraviti zaštiti se i od Sunca, kažu na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu.

“Mi smo u periodu godine kada je UV zračenje Sunca najintenzivnije. UV indeks ovih dana se kreće oko 9, može da dostigne i 10 zavisi od dana do dana, međutim uglavnom oko 9. To je vrlo visok intenzitet, kada se treba stvarno sklanjati u tom periodu od 10 do 16-17h”, kaže prof. dr Zoran Mijatović sa PMF-a.

U posebno rizične grupe spadaju mlade osobe svetle kože, sa mnogo specifičnih mladeža, oni koji uzimaju imunosupresivnu terapiju, ili ljudi kojima je neko od članova porodice imao maligne tumore kože.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno