Naslovna > Srbija Danas > Politika > Srbija glavni partner Belorusije na Balkanu

Srbija glavni partner Belorusije na Balkanu

BEOGRAD – Povodom nacionalnog praznika Belorusije danas je u vili “Jelena” održan prijem, a ambasador te zemlje u Srbiji Valerij Briljov rekao je da Belorusija Srbiju smatra prijateljem i za ključnog partnera na Balkanu.

On je kazao da je pre 26 godina Belorusija stekla suverenitet i mogućnost da samostalno bira svoj razvojni put.

“Naš narod je odlučio da će obeležavati Dan nezavisnosti 3. jula, što je godišnjica oslobađanja Minska od fašističkih osvajača”, rekao je Briljov.

Prema njegovim rečima, pojmovi sloboda, pobeda i suverenitet su za Beloruse veliki i sveti.

„Tokom drugog svetskog rata Beloruski narod, partizani su pokazali celom svetu primer nesebične borbe sa osvajačima pružajući masovni otpor neprijatelju”, istakao je on.

Ambasador Belorusije je naveo da tokom godina nezavisnosti njegova zemlja nije dala da je niko uvuče ni u jednu političku avanturu.

“Nismo se uplitali ni u jedan međunarodni konflikt. Tesno sarađujemo sa savezničckim državama, najpre sa prijateljskim zemljama Rusijom i Kinom, razvijamo dijalog sa susedima i zemljama zapadnog regiona”, rekao je Briljov.

On je dodao i da je Srbija prijatelj Belorusije i da je Belorusija smatra za ključnog partnera na Balkanu i da visoko ceni težnju srpskog rukovodstva za uzajamnu korisnu saradnju.

Prijemu su prisustvovali su ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik generalštaba Ljubiša Diković, predsednik RAS-a Željko Sertić, poslanik Milovan Drecun, državni sekretar u Ministarstvu unutaršnjih poslova Biljana Popović-Ivković, predstavnici diplomatskog kora, među kojima je bio u ruski ambašador Aleksandar Čepurin, Vojske Srbije i Srpske pravoslavne crkve, kao i počasni konzul Belorusije u Beogradu Dragomir Karić.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno