Naslovna > Srbija Danas > Politika > Stefanović: NATO najsnažniji garant bezbednosti Srba na KiM

Stefanović: NATO najsnažniji garant bezbednosti Srba na KiM

BEOGRAD – Srbija će ostati vojno neutralna, ne želi da bude deo bilo kog vojnog bloka, ali NATO je najsnažniji garant bezbednosti Srba na KiM i to je činjenica, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

“Hoću da budem potpuno iskren, mi sarađujemo sa NATO paktom, kroz različite oblike saradnje, onoliko koliko je to interes Republike Srbije. A NATO danas pruža najsnažniju garanciju bezbednosti Srba na KiM i to je činjenica”, rekao je Stefanović za TV Pink.

Prema njegovim rečima, bez takve vrste saradnje sa NATO-om, Srbija nije sigurna da bi mogla da kaže da u potpunosti može da garantujemo bezbednost Srba, ili da se osloni na nekog da garantuje bezbednost Srba, pošto su, ocenjuje, prištinske institucije tu potpuno podbacile i pokazale da ne mogu ili ne žele to da urade.

Međutim, to naravno ne znači da Srbija želi da bude deo NATO pakta, naglašava Stefanović i navodi primer Austrije, koja je takođe vojno neutralna zemlja, okružena članicama NATO, kao i države koje su članice EU, ili su neke od najrazvijenijih zemalja Evrope, a nisu članice NATO pakta.

“Građani Srbije to ne žele, mi to ne želimo i pretpostavljam da ne postoji niko ko želi da u svoj savez primi nekog ko tako jasno i čisto kaže da želi da bude vojno neutralan”, rekao je ministar.

Kako smatra, to je najbolji put za Srbiju, koja hoće dobru saradnju i sa Kinom i sa Rusijom, koji su njeni tradicionalni partneri i sa kojima ostvaruje saradnju u različitim oblastima, dok je strateški put naše zemlje da bude deo EU.

To se, naglašava Stefanović, kaže uvek jasno i na svakom mestu, a poruke su uvek iste i na istoku i na zapadu.

“Srbija ima jasan cilj i to je jedna od ozbiljnih tekovina politike Aleksandra Vučića. Ne postoje dve priče – jedna koju govorite u Briselu, jedna kada odete u Moskvu, ili Vašington. Dakle, imamo jasnu politiku, jasno je saopštavamo i vidim da ta politika donosi rezultate. Srbija postaje dovoljno snažna da brine o svojim interesima i postaje uglednija u svetu”, smatra Stefanović.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno