Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > Štrajk u kragujevačkom Fijatu

Štrajk u kragujevačkom Fijatu

KRAGUJEVAC – Radnici kompanije Fijat Krajsler automobili Srbija održali su drugi jednočasovni štrajk upozorenja u krugu fabrike tražeći veće plate i bolje uslove rada. Ukoliko predstavnici sindikata ne postignu dogovor sa rukovodstvom radnici će sutra stupiti u generalni štrajk.

Zaposleni u Fijatu traže povećanje osnovne zarade na 45.000 dinara umesto postojeće koja iznosi 38.000, isplatu bonusa efikasnosti, novi način organizovanja proizvodnje kako bi se u smeni smanjio broj operacija, kao i nadoknadu dodatnih troškova prilikom dolaska na posao kada nije organizovan prevoz do fabrike.

“Dodaćemo rad subotom jer to nam je praktično neplaćeno i imamo sa tim problema. Na osnovu kolektivnog ugovora ako nemamo proizvodnju a nije krivica radnika taj dan se plaća 65 odsto od godišnjeg proseka”, kaže Zoran Stanić, predsednik sindikata Nezavisnost.

Prema informacijama sindikata Nezavinost štrajku se priključilo oko 90 odsto zaposlenih u Fijatu.

Rukovodstvo Fijat Krajsler automobila u Kragujevcu danas se nije oglašavalo povodom već drugog jednočasovnog štrajka upozorenja radnika u fabrici.

Ukoliko se ne postigne dogovor između predstavnika sindikata i rukovodstva sutra će radnici stupiti u generalni štrajk koji počinje kada i kreće prva smena u Fijatu u 6 ujutru.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno