Naslovna > Srbija Danas > Društvo > Stranci do 49 odsto u srpskoj odbrambenoj industriji

Stranci do 49 odsto u srpskoj odbrambenoj industriji

BEOGRAD – Strane kompanije moći će, u narednom periodu, da učestvuju u srpskoj odbrambenoj industriji do 49 odsto, zahvaljujući izmenama zakona koje je pripremilo Ministarstvo odbrane, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Moći ćemo da primimo strano znanje, pamet i novac, jer Srbija ima tradiciju u proizvodnji oruđa i oružja”, rekao je Vučić na otvaranju sajma naoružanja i vojne opreme “Partner 2017” u Beogradu.

On je istakao da će to dodatno omogućiti da odbrambena industrija bude motor zamajac srpske privrede.

Kako je rekao, uveren je da ona može da “dobije ubrzanje” i da se održava na godišnjem nivou. Posebno je istakao da je to prilika za nova partnerstva i razvoj biznisa.Sve veći broj izlagača govori o tome koliko ova manifestacija postaje prestižna, primetio je Vučić.

Vučić je rekao da naša namenska industrija ne služi samo kao pomoć sopstvenoj odbrani zemlje, već kao način i sredstvo za razvoj ekonomije i samim tim povećanje životnog standarda svih naših građana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da u našoj odbrambenoj industriji leži budućnost, te najavio otvaranje fabrike municije u Uzićima, za dva dana.

“Kada vide fabriku, svi građani će moći sa ponosom reći da su srećni što su građani zemlje koja je mogla takvu fabriku svojim znanjem i svojim sredstvima da podigne”, poručio je on.

Vučić je kazao da svih 20. 000 radnika u odbrambenom sektoru koji vredno rade, time pomažu sigurnosti građana, garantuju odbranu i bezbednost, ali doprinose našem ubrzanom ekonomskom razgovoru.

Rekao je da su državne kompanije iz ovog sektora nosioci ekonomskog razvoja, ali da nisu jedine, već su tu i privatne firme.

Ukazao je da privatne kompanije doprinose sve više ekonomskom boljitku i prodaji raketa “Grad” za “Oganj” i druge naše sisteme su u ovom trenutku u svetu najtraženije.

“Možemo da ih razvijamo samo uz znanje inženjera u jednoj ili dve privatne kompanije u našoj zemlji, a to radimo zajedno sa našim državnim kompanijama, čime podstičemo državni i privatni biznis. Nova generacija naoružanja doprinosi većoj odbrambenoj moći naše zemlje i doprinosi napretku naše ekonomije”, rekao je on.

Ukazao je da će na sajmu biti prikazani premijerno novi sistemi, kao što su nova verzija Nore, za koju je kazao da je izrađena na zahtev načelnika Generalštaba, koji je insistirao da sistem bude u stanju da ispali šest haubičkih granata u minuti, kao i raketni sistem “Aleksandar”, modularna puška 6,50 mm, zemaljska besposadna platforma Miloš, samohodni raketni sistemi Paksars, oklopno vozilo Miloš, modularni višecevni raketni lansirni sistem Oganj 2, modernizovano borbeno vozilo, modernizovan tenk.

“Od ključnog značaja je u narednom periodu da kao zemlja utičemo na razvoj naučnog podmlatka, onih ljudi koji budućnost vide u poslu u namenskoj i odbrambenoj industriji. Tu posla uvek ima. Počeli smo da zapošljavamo nove ljude i u tehničko remontne zavode, imaćemo za 1.488 vojnika više, što govori da imamo prostora i za našu vojsku i još više za inženjere mašinske i elektrotehničke, kako bi dobili kadrove za budućnost od kojih očekujemo da svojom pameću proizvode najsavremenije, ali učestvuju u modernizaciji postojećeg oružja i oruđa”, istakao je.

Rekao je da očekuje da će sledeće godine na sajmu biti oboreni svi rekordi, jer će biti pozvano još više ljudi.

Trenutno je, prema njegovim rečima, na sajmu 50 odsto više inostranih delegacija.

“To govori o našim boljim rezultatima i sve većem interesu u svetu za naše znanje, pamet i radnike”, istakao je.

Podrška od 50 miliona evra

Vučić je dodao da će u ovoj godini fabrikama odbrambene industrije biti isplaćeno 49,9 miliona evra, kao podrška države za unapređenje sopstvenih kapaciteta.

Predsednik je podsetio da je Srbija od 2014. do 2016. investirala 126 miliona evra u odbrambenu industriju Srbije i Jugoimport SDPR.

“Napravili smo više novih fabrika i pogona, i ono za šta su nam se nekada smejali, od toga da su govorili za ‘Lazara’ da će ostati samo maketa, a mi završavamo treći, unapređeni model ovih dana u Tehničko-opitnom centru. To je postalo oruđe kojim možemo da se ponosimo i na čijem unapređenju možemo i u budućnosti da radimo”, rekao je Vučić.

Dodik: RS računa na vojne potencijale Srbije

Predsednik RS Milorad Dodik rekao je danas da je veoma važno da se moć i politički značaj Srbije ojača kroz dostignuća namenske industrije, istakavši da RS računa, kada je reč o bezbednosti, na potencijale vojne industrije Srbije.

On je rekao je je impresivno biti na sajmu i suočiti se sa dostignućima odbrambene industrije Srbije.

“Mi u RS sa stanovišta naše bezbednosti računamo na potencijale koje ima vojna industrija Srbije”, poručio je Dodik.

vucic nauruzanje jpg

Podsetio je da vojnici iz RS prolaze kroz razne programe obrazovanja, i da je želja da se to proširi na potrebe policije, koja može biti odbrambena.Kazao je da RS razgovarao modernizaciji svojih policijskih struktura.

“Zatečen sam velikim dostignućima. Veoma je važno za Srbiju, za njenu moć i politički značaj, da se ojača na ovaj način. Ovo je poruka da Srbija može da obezbedi stabilan odbrambeni sistem. Srbija koja je granat stabilnosti u regionu i nesumnjivo kao najmoćnija zemlja u regionu na pravilan način misli o svojoj odbrani”, objasnio je Dodik.

Prema njegovim rečima radi se i o jačanju ekonomije.

Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme “Partner 2017” održava se od 27. do 30. juna 2017. godine, a pokrovitelj ove manifestacije je Ministarstvo odbrane u suorganizaciji sa JP “Jugoimport SDPR” i u organizaciji Beogradskog sajma.

Na sajmu učestvuje 128 izlagača iz 21 zemlje, kao i iz Srbije i na njemu će ekskluzivno biti otkriveni nova “Nora” i lanser za raketu “Šumadija”.

“Nora” od 155 milimetara je dosta različita od ove koja postoji trenutno, na njoj su otklonjene sve manjkavosti i zamerke koje je stara imala, objasnio je uoči sajma ministar odbrane Zoran Đorđević.

Na sajmu se prikazuju i lanseri od 107 milimetara, nova minobacačka oprema, zatim komandno vozilo za Alas (raketni sistem), kao i lanser za raketu “Šumadija” od 300 kilometara.

“Partner” sajam posećuju brojne visoke delegacije iz celog sveta, kao i predstavnici NATO-a, Evropske odbrambene agencije i ostalih međunarodnih vojno-bezbednosnih organizacija.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno