Naslovna > Srbija Danas > Politika > Šutanovac: Sporazum sa Rusima kao sa NATO

Šutanovac: Sporazum sa Rusima kao sa NATO

BEOGRAD – Predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac predložio je danas da se, ukoliko postoji potreba, sa Ruskom Federacijom napravi identičan sporazum kao SOFA sporazum sa NATO, za prolaz ruske vojske kroz teritoriju Srbije, ali da se status Ruskog humanitarnog centra ne izjednačava sa oružanim snagama.

Šutanovac je u saopštenju ocenio da ministar Ivica Dačić upoređuje stvari koje nisu za poređenje, kao što je SOFA sporazum i potencijalni sporazum o posebnom statusu za Ruski humanitarni centar u Nišu.

“Kada je već Ruski centar u Nišu humanitarni, kao takav treba da ima status. Humanitarnom centru nije potrebno dodeljivati bilo kakav imunitet i samim tim ekstrateritorijalan status”, naveo je Šutanovac.

Umesto toga, on predlaže da se sa Ruskom Federacijom, ukoliko postoji potreba, napravi identičan sporazum kao SOFA sporazum sa NATO za tranzit ruske vojske kroz teritoriju Srbije.

“Sporazum identičan SOFA sporazumu sa NATO omogućio bi ruskim vojnicima iste mogućnosti za tranzit kroz Srbiju kao NATO vojnicima kada imaju opravdan razlog i dozvolu Vlade da u pratnji naših organa prođu preko teritorije Srbije”, istakao je Šutanovac.

On odbacuje tvrdnje Ivice Dačića i kaže da “Dačić iznosi potpune neistine jer odlično zna da kao ministar odbrane nisam vodio delegacije niti u Niš, niti u kafanu, a niti sam im pevao”.

Šutanovac je podsetio Dačića na činjenice da je SOFA sporazum sa NATO potpisao ministar Nebojša Rodić 2014. godine, u vreme mandata Ivice Dačića kao premijera, i da ga je poslanička većina SNS-SPS i ratifikovala u Skupštini Srbije.

Sporazum o tranzitnim aranžmanima za snage KFOR na Kosovu i Metohiji u ime SCG potpisan je u vreme mandata njihovog koalicionog partnera Vuka Draškovića 2005. godine, a Vučićeva vlada je okončala proceduru usvajanja Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP) Srbije i NATO.

“Dačić se danas javno žali kako u svom mandatu nije donosio odluke za koje je po zakonu bio nadležan, ali pored toga i prebacuje odgovornost za svoj nikada započeti posao u MUP”, ističe Šutanovac.

“Za razliku od Dačića, tokom mandata ministra odbrane, nisam zabavljao zvaničnike iz inostranstva, već zajedno sa svojim timom sproveo najkompleksniju reformu jednog sistema u Srbiji, koju ni danas ne osporava stručna javnost”, dodao je on.

Prema njegovim rečima, reforma je sprovedena u izuzetno teškim uslovima, sa mnogo otpora, ali bez ijednog štrajka.

“U ministarstvu unutrašnjih poslova u vreme Dačićevog ministrovanja nije sprovedena reforma zbog čega su policajci, kao nikada pre, protestovali sa transparentima na kojima su zahtevali ‘iste uslove kao u vojsci'”, zaključio je Dragan Šutanovac, saopšteno je iz DS.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno