Naslovna > Regioni > Vojvodina > Svaka četvrta osoba pati od alergija

Svaka četvrta osoba pati od alergija

NOVI SAD – Podaci govore da je svaka četvrta osoba u svetu, pa tako i kod nas, imala barem neku alergijsku manifestaciju, a verovatno će ih biti sve više zbog aerozagađenja u urbanim sredinama i povećane produkcije alergena, kažu u zrenjaninskoj Specijalnoj bolnici za plućne bolesti, gde se javlja sve veći broj pacijenata sa alergijama.

24-orogodišnja Aleksandra Petrovački prvi put je došla u alergološku ambulantu zrenjaninske Specijalne bolnice za plućne bolesti, kako bi se utvrdilo da li postoji alergija.

“Imala sam gušenje, osetila sam bolove u grudima, i javila sam se doktoru. Došla sam ovde da uradimo alergo test. Nadam se da je sve u redu”, rekla je Aleksandra.

Dr Dubravka Medić, specijalista pneumoftiziolog, kaže da se broj pacijenata povećava, i da se alergije javljaju u svim starosnim dobima, ali da su učestalije kod mlađe populacije. Objašnjava da su poleni drveća krenuli od kraja februara, sada su aktuelni poleni trava, a uslediće poleni korova.

“Tako da je to jedan dug vremenski period u kom pacijenti imaju tegobe sa respiratornim alergijama, alergijskim rinitisom i astmom, i gde moramo da odreagujemo u pravom momentu, nekoliko nedelja pred alergiju da im damo njihovu preventivnu terapiju, da bi ti simptomi bili što manji”, izjavila je dr Medić.

Simptomi alergijskog rinitisa su curenje iz nosa i očiju, svrab zapušenost nosa crvenilo očiju, a astme suvi kašalj gušenje, otežano disanje.

“Pacijenti koji imaju alergiju na grinje imaju praktično simptome tokom čitave godine i oni su na redovnim kontrolama. Ukoliko postoji udružena alergija na grinje i na polen, ti simptomi se svakako pojačavaju u ovom periodu”, dodala je dr Dubravka.

Naša sagovornica kaže da je važno da se alergije shvate ozbiljno i da se blagovremeno javi lekaru. Uz redovne terapije i kontrole, savet je i sprovođenje adekvatnih higijenskih mera, pravilna ishrana, redovno spavanje, neizlaženje napolje kada su visoke koncentracije polena.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno