Naslovna > Oko nas > Balkan > Ulazak Crne Gore u NATO doveo zemlju na ivicu građanskog rata

Ulazak Crne Gore u NATO doveo zemlju na ivicu građanskog rata

Lider opozicione Nove srpske demokratije, članice Demokratskog fronta, Andrija Mandić tvrdi da je ulazak Crne Gore u NATO doveo tu zemlju na ivicu građanskih sukoba, da je raskol u društvu produbljen, a da vlast koristi oštrije metode za gušenje opozicije.

Mandić, protiv koga je danas podignuta optužnica za “državni udar”, u intervjuu moskovskoj Izvestiji kaže da je represija protiv opozicionara postala rutinska stvar.

Gruba sila se, sudeći po Mandićevim rečima, koristi za rasterivanje demonstracija koje se održavaju neprekidno, jer se dve trećine građana protivi pridruživanju Alijansi, preneli su crnogorski mediji pozivajući se na Rusku reč.

Mandić kaže da Zapad podržava bivšeg premijera i lidera vladajuće DPS Mila Đukanovićev i pored toga što crnogorske vlasti krše elementarna građanska prava.

Sva tajna Đukanovićeve vlasti se, po mišljenju Andrije Mandića, krije upravo u toj podršci.

””Kada se pre više od godinu u parlamentu glasalo o poverenju vladi, američke diplomate su otvoreno vršile pritisak na jedan deo opozicije sa zahtevom da podrži Đukanovićevu vladu. SAD žele da na Balkanu imaju još jednu marionetsku državu”” – naveo je Mandić.

Upitan šta će biti ako opozicija dođe na vlast, Mantić podseća da je opozicija sada na vlasti u u 30 odsto opština (Budva, Kotor, Herceg Novi).

Podseća da će u Crnoj Gori 2018. biti održani predsednički izbori i kampanja za opštinske izbore u preko 10 crnogorskih gradova.

Po Mandićevim rečima, ako opozicija dođe na vlast, ona će pre svega revidirati stav po pitanju NATO-a.

””Većina građana je protiv ulaska zemlje u Alijansu, jer su lovački avioni NATO-a bombardovali Crnu Goru još pre nego što su napali Srbiju. Zbog toga ćemo mi posle smene vlasti organizovati referendum o članstvu u vojnopolitičkom bloku i tako će Crna Gora biti prva zemlja koja će napustiti NATO””, naveo je.

Pored toga, po Mandićevim rečima, biće ukinute antiruske sankcije i anulirano priznanje kosovske nezavisnosti.

””Naš glavni prioritet će biti obnavljanje odnosa sa Rusijom i Srbijom. Sa druge strane, mi smo spremni da vodimo konstruktivan dijalog sa svim susedima, pa i sa članicama EU i NATO-a””, kaže Mandić.

Prema Mandićevim rečima, Crna Gora nikada nije imala saveznike koji bi joj bili bliži od Rusije i Srbije.

“Međutim, zemlje NATO-a su godinama ulagale finansijska sredstva u stvaranje antiruske i antisrpske Crne Gore”, kaže Mandić i dodaje da sada Crna Gora treba Zapadu da posluži kao „balkanski nosač aviona” u borbi protiv Moskve i Beograda.

Oni koji pokušavaju tome da se usprotive i koji se zalažu za očuvanje odnosa sa tradicionalnim saveznicima tretiraju se kao glavni neprijatelji.

Mandić optužuje vladajuću elitu za izvršavanje svih zadataka dobijenih od zapadnih političara. Crnogorska vlast, po njegovim riječima, dejstvuje u interesu trećih zemalja i ima koristoljubive ciljeve, a svejedno joj je što od sankcija uvedenih Rusiji strada prije svega sama Crna Gora.

Crna Gora je 5. juna zvanično postala 29. članica NATO-a.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno