Naslovna > Srbija Danas > Društvo > Više od 700 ginekologa na skupu u Beogradu

Više od 700 ginekologa na skupu u Beogradu

BEOGRAD – Više od 700 ginekologa iz zemlje i inostranstva naredna tri dana učestvovaće na 61. Ginekološko-akušerskoj nedelji (GAN), koja se u održva u Beogradu, a čiji je cilj unapređenje ženskog reproduktivnog zdravlja.

Prema račima predsednice Ginekološko-akušerske sekcije Srpskog lekarskog društva prof. dr Snežane Rakić, taj veliki susret omogućava razmenu iskustva sa stručnjacima iz zemlje i inostanstva.

“Teme su dosta široke i pažljivo odabrane prema aktuelnoj problematici.Skreće se pažnja na poremećaje menstrualnog ciklusa, a sve u cilju podrške očuvanja reproduktivnog zdravlja žene, kao i brige o natalitetu”, rekla je Rakić, a navodi se u saopštenju organizatora.

Ovogodišnja Ginekološko-akušerska nedelja svečano se otvara plenarnim simpozijumom pod nazivom “Menja se pristup u lečenju mioma”, kojim se u fokus stručne javnosti stavlja problem sa kojima se u životu suočava gotovo svaka treća žena.

O ovom problemu i novim terapijskim mogućnostima govoriće prof. dr Žak Done iz Belgije, kao i domaći stručnjaci direktor GAK “Narodni Front” prof. dr Snežana Rakić, direktor GAK Višegradska prof. Aleksandar Stefanović, direktor GAK KC Vojvodina prof. dr Tihomir Vejnović, kao i načelnica dnevne bolnice GAK “Narodni Front” prof. dr Ana Jovanović.

Profesor Done posvetio je svoju karijeru borbi protiv mioma, a u Belgiji vodi i istraživački centar koji proučava vezu između mioma i steriliteta.

“Uveo sam mnogobrojne hirurške tehnike ukljanjanja mioma, a posle decenija iskustva zaključio sam da je mnoge žene bolje ne operisati”, pojasnio je on.

Kako kaže miomi se često javljaju kod mladih žena koje još nisu rađale, operacije se često ponavljaju i sve to nosi rizike, a neretko se uklanja i materica.

“Nova strategija je terapija lekovima, zahvaljujući čemu se operacija izbegava kod svakog drugog slučaja”, kaže Done.

Govoreći o problemima žena sa miomima prof. Stefanović je objasnio da miomi materice predstavljaju najčešće dobroćudne tumore glatkih mišića materice i javljaju se kod žena u reproduktivnom periodu.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno