Naslovna > Srbija Danas > Politika > Vučić na obeležavanju 628 godina od boja na Kosovu

Vučić na obeležavanju 628 godina od boja na Kosovu

KRUŠEVAC – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predvodiće državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja državnih i vojnih počasti povodom obeležavanja 628 godina od boja na Kosovu.

Kako je najavljeno u saopštenju, državna ceremonija biće održana kod Spomenika kosovskim junacima u centru Kruševca.

Vidovdan je državni praznik koji se radno obeležava u spomen na Kosovsku bitku, koja se odigrala 28. juna 1389. godine, odnosno 15. juna po starom kalendaru, na Gazimestanu, i predstavlja sećanje na poginule u svim ratovima.

Boj na Kosovu u kolektivnom sećanju srpskog naroda simbolizuje slobodu, otpor tuđinu, negovanje patriotizma, nacionalnog bića, viteštva i herojstva.

Taj događaj bio je prekretnica u nacionalnoj istoriji posle perioda uspona pod vladarima iz dinastije Nemanjić.

Spomenik kosovskim junacima, delo srpskog vajara Đorđa Jovanovića, predstavlja simbol Kruševca, a otkriven je 28. juna 1904. godine, u okviru proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka, u prisustvu kralja Petra Prvog Karađođevića.

Na vrhu spomenika nalaze se Boško Jugović i vila, a na istočnoj i zapadnoj strani, u dva reljefa, prikazani su epsko pričešće srpske vojske pred Kosovsku bitku i pogibija sultana Murata.

Na severnoj strani spomenika je grb države Nemanjića i 1389. godina odigravanja bitke na Kosovu, na zapadnoj – grb cara Dušana i godina otkrivanja spomenika 1904, na istočnoj – grb kneza Lazara i posveta ”Srpstvo kosovskim junacima” sa lovorovim vencem i palmovom grančicom u podnožju, dok je na južnoj strani grb Kraljevine Srbije iz 1888. i godina proglašenja Srbije kraljevinom – 1882. godina.

Motivi na ogradi od livenog gvožđa oko spomenika predstavljaju stilizovane kosovske božure.

Organizator komemorativne svečanosti je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade Srbije, u saradnji sa gradom Kruševcom.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno