Naslovna > Oko nas > Balkan > Zaev: Bugarska iskreno podržala Makedoniju na putu EU i NATO

Zaev: Bugarska iskreno podržala Makedoniju na putu EU i NATO

Makedonski premijer Zoran Zaev, koji danas završava dvodnevnu radnu posetu Sofiji, prvu nakon što je preuzeo tu funkciju, izjavio je da je dobio iskrenu podršku bugarskih zvaničnika za početak pregovora o priključenju te zemlje Evropskoj uniji.

Bugarska će predsedavati Evropskom unijom od 1. januara naredne godine, a Zaev se juče sreo sa bugarskim kolegom Bojkom Borisovim i predsednikom Rumenom Radevim.

Zaev je na konferenciji za novinare, na kraju posete, rekao da Makedonija radi sve kako bi otklonila svaku prepreku za dobijanje datuma za početak pregovora.

Nada se, kazao je, da će susedi iskreno podržati Makedoniju na njenom evroatlantskom putu.

Makedonski premijer je ocenio da je poseta delegacije vlade u Skoplju ovom posetom Sofiji otvorila, kako je rekao, zlatno poglavlje u odnosima dveju država, te da se očekuje pozitivan iskorak u odnosima sa Grčkom.

“Makedonija je, pored rada na unutrašnjem planu i reformama koje mora da sprovede, napravila i pozitivan iskorak u pregovorima o problemu sa Grčkom, a u vezi sa sporom oko imena”, rekao je Zaev i izrazio uverenje da će sa novim perspektivama Makedonija istu podršku dobiti i od svog južnog suseda.

Istakao je da će nova vlada Makedoniji doneti evropske vrednosti, a da će, kako je rekao, politiku straha zameniti politikom nade, s ciljem da se da nova šansa demokratiji i pravnoj državi, rekao je šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov na forumu posvećenom makedonskom putu ka Evropskoj uniji.

“Najjeftiniji način da se otključaju vrata je da se reforme shvate ozbiljno i da se posvetimo razvoju dobrosusedskih odnosa na osnovu dugoročnog patriotizma, ne na osnovu slabog nacionalizma, stereotipa i predrasuda. Tako će biti lakše, počeli smo direktno sa našim susedima. Moja prva bilateralna poseta bila je u Atini, a premijera Zaeva Bugarskoj”, naveo je Dimitrov.

Grčki mediji izvestili su danas o prvoj zvaničnoj poseti Zaeva Sofiji bez komentara, osim lista “Rizospastis”, koji kaže da bugarska vlada vidi sebe kao pokrovitelja na evroatlantskom putu Makedonije, a da premijer Borisov je, kažu, preuzeo ulogu “posrednika” u sporu između Atine i Skoplja o ustavnom imenu Makedonije.

Grčki mediji navode da je Borisov istakao da podržava evroatlantski put Makedonije, uz ocenu da je unutrašnja politička situacija u Makedoniji stabilizovana.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno