Naslovna > Oko nas > Svet > Zaharova:centar u Nišu ima humanitarni karakter

Zaharova:centar u Nišu ima humanitarni karakter

MOSKVA – Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je , komentarišući izjave američkih diplomata o rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, rekla da su to apsurdne optužbe.Prema njenim rečima, američke diplomate su iznele “sasvim nepojmljive, apsurdne, izmišljene optužbe” u najgorem stilu hladnoratovske retorike.

“Kao da se radi o malte ne nekakvom špijunskom gnezdu Rusije na Balkanu, koje bi bilo u stanju da ugrozi američki kontingent na Kosovu”, rekla je Zaharova.

Želeli bismo da se američke diplomate pozabave time kako te države, organizacije u tim državama, ocenjuju rad rusko-srskog humanitarnog centra pre nego što iznesu slične apsurdne tvrdnje, naglasila je ona.

Ona je podsetila da je od početka centar osmišljen i realizovan kao zajednička rusko-srpska humanitarna misija, orijentisana na Balkan i u saradnji sa svim zainteresovniam zemljama.

Podsetila je da je centar registrovan kao međunarodna organizacija i da je učestvovao u prevladavanju posledica izazvanih prirodnim katastriofama u Srbiji, Grčkoj, Sloveniji i BiH, kao i da su ga posećivali i predstavnici međunarodnih organizacija, uključujući UN i OEBS.

Zabrinutrost zbog tog centra nedavno su izneli zvaničnik Stejt departmenta Braja Hojt Ji i američki ambasador u Srbiji Kajl Skot.

“I američkom ambasadoru u Beogradu su takođe više puta upućivani pozivi da poseti centar u Nišu, ali ni on ni saradnici ambasade nijednom nisu želeli da iskoriste tu mogućnost.

To je fina taktika ispobana već na više mesta – svojim očima ne videti, jer ako vidiš svojim očima više ne možes da fantaziraš”, konstatovala je ona.

Zvaničnik Stejt departmenta Brajan Hojt JI nedavno je izjavio da su SAD zabrinute zbog izgradnje ruskog humanitarnog centra u Srbiji i potencijalnog specijalnog statusa za osoblje koji je Rusija tražila.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno