Naslovna > Regioni > Republika Srpska > Zvizdić optužio Srpsku da koči evropski put BiH

Zvizdić optužio Srpsku da koči evropski put BiH

BANjALUKA – Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić uputio je pismo visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini u kojem optužuje Republiku Srpsku za “opstrukciju evropskog puta BiH”. Zvizdić u pismu skida svu odgovornost za neispunjavanje obaveza iz Reformske agende i pripreme odgovora na Upitnik EU sa institucija na nivou BiH, na institucije Republike Srpske, te hvali rad Saveta ministara, kojeg ocenjuje profesionalnim i stručnim.

– Smatram da trenutna praksa nepravovremenog neprepoznavanja stvarnog izvora opstrukcija treba biti promenjena, jer svi objektivni poznavaoci EU procesa u BiH znaju da su upravo državne institucije, posebno Savet ministara BiH, promoteri evropske budućnosti BiH, a da opstrukcije dolaze sa nižih nivoa vlasti, i to dominantno iz institucija Srpske – naveo je Zvizdić u pismu, koje je preneo RT RS.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović ocenila je da predsedavajući Saveta ministara optuživanjem Srpske za opstrukciju evropskog puta BiH pokušava da skrene pažnju sa činjenice da u parlamentu BiH nemaju većinu, zbog čega im “padaju sve obaveze iz Reformske agende”.

– Ne iznenađuje me takav nastup gospodina Zvizdića, jer ovo nije prvi put da on i drugi članovi Saveta ministara zamenjuju teze i nastoje da prebace odgovornost na nekog drugog – rekla je Cvijanovićeva.

Predsednik Vlade RS ističe da je konstantno praksa političkog Sarajeva obmanjivanje evropskih predstavnika.

– Da im Evropljani ne veruju baš sve, potvrđuje i to što sa nama proveravaju mnoge stvari – rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva kaže da je Republika Srpska svoje obaveze davno ispunila i da je nivo BiH blokira u svemu – od obezbeđivanja sredstava za građane Srpske, pa do stvarnog kretanja na evropskom putu.

– Dakle, oni su nama balast, i sprečavaju nas u razvoju i unapređenju društva – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala na činjenicu da Savet ministara BiH ne samo da nije sposoban da izvršava preuzete obaveze, već da pokazuju i odsustvo želje da se pridržavaju onog što su dogovorili.

– To što je gospodin Zvizdić umislio kako je za sopstvene neuspehe najlakše, po ustaljenom obrascu, optužiti RS, njegov je problem – rekla je Cvijanovićeva.

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da Srpska ni na koji način ne blokira evropski put BiH i da želi da bude vidljiva u tom procesu. Dodik je naglasio da je Republika Srpska izvršila sve obaveze i očekuje da će istu odgovornost prema ovom procesu preuzeti svi nivoi vlasti u BiH, shodno ustavnim nadležnostima.

– Republika Srpska opredeljena je za proces evropskih integracija, ali očekuje da se uvažava politička realnost BiH ustanovljena Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH, kojima su jasno precizirane nadležnosti Srpske – rekao je Dodik na sastanku sa izvestiocem Evropskog parlamenta za BiH Kristijanom Dan Predom.

Evropski put i prevazilaženje problema u funkcionisanju mehanizma koordinacije bile su dominantne teme sastanka tokom kojeg je Dodik informisao sagovornika o izazovima sa kojima se Republika Srpska suočava na tom putu.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno