Naslovna > Regioni > Kosovo > Američka vojska na Kosovu dobila novog komandanta

Američka vojska na Kosovu dobila novog komandanta

PRIŠTINA – Američka vojska u sastavu KFOR-a na Kosovu dobila je novog komandanta pukovnika Majka Spraginsa, a primopredaja dužnosti izvršena je u bazi “Bondstil” u blizini Uroševca.

RTK2 prenosi da je pukovnik Korvin Lusk vojske SAD predao komandu nad američkim KFOR-om novom komandantu Spraginsu.

Navodi se da je odlazeći komandant Lusk ponovio da mir na Kosovu neće biti narušen, sa čime se složio i novi komandant.

“KFOR-a je u proteklih 18 godina osigurao mir i bezbednost na Kosovu za sve i to će nastaviti i u budućnosti. Jedina stvar koju želim da poručim svima je sledeće: Naše snage su pripremljene za osiguravanje nacionalne stabilnosti i bezbednosti u svakom slučaju”, poručio je Spragins.

Novi komandant američkih snaga u okviru KFOR-a je naveo da je zahtev za dodatan broj vojnika na Kosovu odluka koja mora biti doneta na najvišem nivou.

“Vojnici KFOR-a na Kosovu imaju mandat da osiguraju bezbednost na Kosovu na osnovu Rezolucije 1244. KFOR zajedno sa drugim međunarodnim faktorima, uključujući i EU snažno podržava stabilnost i mir na Kosovu. Takođe snažno podržavamo dijalog između Kosova i Srbije jer je to jedini način za stabilnost”, kazao je pukovnik američke vojske.

Navodi se da je KFOR povećao broj američkih trupa na Kosovu za još 500 vojnika i da su trupe SAD odgovorne za bezbednost istočnog dela Kosova.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno