Naslovna > Srbija Danas > Politika > Borba protiv članstva Kosova u Unesku i Interpolu

Borba protiv članstva Kosova u Unesku i Interpolu

BEOGRAD – Priština još nije predala zahtev za članstvo Kosova u Unesku i ako to ne učini do septembra nema izgleda da bi o tome moglo da se odlučuje ovog novembra, prenosi RTS.

Takav zahtev može da se preda tek pošto bude formirana nova vlada u Prištini, a šef srpske diplomatije Ivica Dačić ne brine o ishodu mogućeg glasanja.

“Kosovo, kako oni zovu tu tvorevinu, ne može da reši svoja pitanja bez saglasnosti Srbije. Mi ne prihvatamo jednostrane poteze, u nekim organizacijama je potrebna dvotrećinska većina”, kaže Dačić za RTS.

Već u ovo vreme, pre dve godine, intenzivno se lobiralo i bilo je jasno da će zahtev biti predat.

“Ove godine Kosovo još nije podnelo takav zahtev, odnosno nije pokušalo da podnese takav zahtev jer je svaki zahtev paradržava, kao što je Kosovo, skopčan s nizom proceduralnih problema. Nema takvog lobiranja s kosovske strane, iako su neke aktivnosti kosovskih diplomata u Francuskoj bile zapažene prethodnih meseci”, rekao je ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković.

Poznavaoci prilika na Kosovu i Metohiji kažu da Unesko nije bio prioritet odlazeće kosovske vlade, a slično je i sa Interpolom. O članstvu u toj instituciji glasaće se u septembru. U Prištini očekuju protivljenje Rusije i Kine tom zahtevu.

“Zabrinut sam što je vrlo malo vremena, u periodu kada se očekuje promena vlasti, dakle, ne deluje da imamo institucionalnu i diplomatsku mobilizaciju za članstvo u Interpolu na vreme”, smatra Burim Ramadani, analitičar za pitanja bezbednosti.

Kada je reč o Interpolu, tu je situacija kompleksnija. Zahtev je već predat. Čekala se provera ispunjenosti kriterijuma za članstvo u toj organizaciji.

“Malo je situacija komplikovanija jer se kandidovala i Palestina i sad treba detaljno objasniti u čemu je razlika između Palestine kao kandidata i Kosova”, ističe Dačić.

O članstvu u Interpolu glasaće se u Pekingu, na septembarskoj sednici Generalne skupštine te organizacije.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno