Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > Brnabić: Apelujem prekinite štrajk,nema vremena za gubljenje

Brnabić: Apelujem prekinite štrajk,nema vremena za gubljenje

BEOGRAD – Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je radnike Fijata, sindikate i štrajkački odbor da prekinu štrajk kako bi se selo za pregovarački sto i poručila da su Srbija, Fijat i sami radnici mnogo izgubili tokom štrajka i da više nema ni minuta za gubljenje.

Brnabić je poručila radnicima da im kao predsednica Vlade Srbije garantuje da će se u roku od sat vremena od kad donesu odluku o prekidu štrajka, sesti za pregovarački sto, i to na najvišem nivou, u vladi, uz njeno i prisustvo ministra privrede Gorana Kneževića i poslovodstva FIAT-a.

“Da razgovaramo kao tri odgovorne strane – poslodavac, vlada kao manjinski partner i štrajkači odbor, da razgovaramo o tome šta ćemo raditi u naredne tri godine”, rekla je Brnabić za Tanjug.

Ona je naznačila da Srbija, radnici Fijata, ni sama kompanija i kooperanti Fijata više nemaju ni minut vremena da gubljenje.

“Mnogo smo izgubili, radnici su izgubili plate za vreme koje su u štrajku, Fijat je izgubio proizvodnju, kooperanti su izgubili svoj deo posla i svoje plate. Srbija svaki dan gubi na BDP-u zbog štrajka i gubimo na izvozu. Nemamo više ni munut za gubljenje”, istakla je Brnabić.

Zato je apelovala na radnike Fijata, na štrajkački odbor i na sindikate da danas budu odgovorni prema tome šta će odlučiti.

“Molim ih da se odazovu na moj apel, da sednemo nazad za pregovarački sto i ponovo počnemo pregovore sa Fijatom oko kolektivnih ugovora za naredne tri godine, što će njima i obezbediti poslove u naredne tri godine i što će obebediti stabilnost njihovih porodica, kooperanata, Kragujevca i Srbije”, rekla je premijerka.

Radnici traže garancije

Predstavnici sindikata poručuju da neće biti zamrzavanja štrajka sve dok zaposleni ne dobiju garancije od poslovodstva fabrike oko ispunjenja zahteva.

Jutros je prva smena imala mogućnost da se odluči između prekida štrajka i početka pregovora bez ikakvih garancija samo uz posredovanje Vlade Republike Srbije a drugi predlog je bio da idemo sa 4 ova zahteva sa nekim pisanim garancijama. Jednoglasno je doneta odluka da se prihvati predlog premijerke sa 4 pisane garancije oko 4 zahteva rekao je za RTV Zoran Marković- predsednik štrajkačkog odbora i Samostalnog sindikata u Fijatu

Politika rukovodstva Fijata je da svuda u svetu gde imaju svoje fabrike i proizvodnju ne pregovaraju oko zahteva sindikata sve dok traje štrajk.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno