Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > Čadež o Fijatu: Dijalog i nastavak proizvodnje jedino rešenje

Čadež o Fijatu: Dijalog i nastavak proizvodnje jedino rešenje

BEOGRAD – Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež nije isključio mogućnost smanjenja proizvodnje u kragujevačkom Fijatu, što se, kako je rekao, već događa, pa čak i odlazak italijanskog proizvođača iz Kragujevca, ako se u najskorije vreme ne reši pitanje dvonedeljnog štrajka zaposlenih u toj fabrici.

Čadež je istakao da je vlada direktno uključena u rešavanje ovog problema, od premijerke Ane Brnabić, koja je, kazao je, u stalnom kontaktu sa menadžmentom Fijata, te da bukalno moli da se ova situacija reši.

“Ali, vreme curi, a matematika je surova”, naveo je Čadež za Pink tv.

Predsednik PKS smatra da sindikatima, odnosno radnicima Fijat Srbija, nije malo pouđeno, te da bi oni to trebalo da private, jer bi sve drugo moglo da ima loše posledice.

“Pratimo tu situaciju jer to utiče na srpsku privredu I konsekvence mogu biti negativne. Vlada je proaktivno ušla u ovaj proceš imajući u vidu radnike I doprinos zaštiti njihovih prava, ali I kako bi se omogućilo da kompanija I dalje radi I da proizvodi”, rekao je Čadež.

Predsednik PKS je rekao da ne veruje da sindikalci koji rukovode ovim dvonedeljnim štrajkom žele da dođe do najgoreg scenarija, pogotovo to ne žele radnici.

Zato je, kazao je, neophodan dijalog kako bi se došlo do suštine šta je racionalno, a šta su posledice. Pritom, rekao je Čadež, potrebno je emocije staviti potpuno na stranu.

“Hajde da ostavimo emocije sa strane I da vidimo šta su interesi radnika I kako možemo da dođemo do određenih rešenja”, rekao je.

Zaustavljanje proizvodnje nije pravi način, upozorio je Čadež i apelovao na sindikate I radnike da private vladin pristup, kojim se stvara okvir za dijalog, koji je predvidiv, odnosno znamo šta želimo, a znamo I gde se slažemo I ne slažemo – ali, ističe, nastavjamo da radimo.

Upozorio je da ukoliko se ovako nastavi – primanja uopšte neće biti, jer proizvođač mora da proizvodi.

“Zaista posledica jeste odlazak investitora”, istkao je Čadež napomenuvši da nažalost za sada nema naznakka da su predsedici sindikata prihvatili dijalog.

“Kada govorimo o tome šta su interesi radnika to je da imaju posao, da se izbore za što bolje uslove rada. Kolektivnim ugovorom, koji je potpisan od sindikalnog rukovodstva ne bavezujete se na prava, već I na obaveze I na vremenski rok. A ako postoji nezadovoljstvo, sedne se I razgovara”, naveo je Čadež.

On je ponovio da zaustavljanje proizvodnje “gura” Fijat iz Srbije, te da pritom treba imati u vidu da jučerašnje informacije govore da prodaja Fijatovih automobile raste u zemljama EU.

Zato, kaže, odbijanje dijaloga, osim zaheva da se povećaju plate, stvarno može da dovede do nepoželjnog ishoda.

Podsetio je I da ovo traje dve sedmice, što za proizvođača znači već smanjenje proizvodnje, jer za te dve sedmice ništa nije proizvedeno.

Čadež je ukazao I da je malo zemalja u okruženju koje proizvode automobile.

Napomenuo je I da još jedan od tri najveća proizvođača automobile iz Nemačke traži lokaciju za izmeštanje dela proizvodnje.

“Da Ii mislite da je naša pregovaračka pozicija dobra ili nije dobra? Takav jedan prozivođač bi značio veliku stvar za Srbiju, a mi u ovom trenutku nemamo mnogo aduta”, rekao je Čadež I istakao da je dijalog I obnavljanje proizvodnje jedino rešenje.

Radnici u kragujevačkoj fabrici, kako je navedeno u emisiji, imaju osnovnu platu od 38.000 dinara, a pored toga dobijaju i razne bonuse, topli obrok i regres, što sve zajedno čini da njihova primanja, koja se, inače, redovno isplaćuju, iznose između 42.000 i 43.000 dinara.

Takođe, u poslednjih osam meseci zaposleni u Fijatu su, navedeno je, dobili dva povećanja plata, a Fijat im obezbeđuje stipendije za osnovne I master studije za njih I njihovu decu.

Vlada Srbije je sindikatu Fijata u Kragujevcu ponudila da se uvede “bonus efikasnosti” od 2017. godine koji će se isplaćivati u februaru svake godine za prethodnu godinu i koji će ući u nove kolektivne ugovore o kojima će se odmah ući u pregovore i da se će se, i pored toga što je u poslednjih osam meseci Fijat obezbedio dva povećanja plata – u novembru 2016. i martu 2017. godine, razgovarati o dodatnom povećanju plata.

Štrajkački odbor Fijata je smatrao da je to nedovoljno i insistiraju da im Vlada garantuje osnovnu platu od 45.000 dinara, što nije moguće u ovom trenutku.

Mešetari prekinuli komunikaciju sindikata Fijata i vlade

Predsednik Sindikata Železare Smederevo Siniša Prelić pozdravio je nameru vlade i premijerke Ane Brnabić da pomogne u rešavanju problema dvonedeljnog štrajka radnika u kragujevačkom Fijatu, ali smatra I da zaposleni i sindikat u toj fabrici nisu smeli da budu dovedeni u ovu situaciju.
Prelić, koji ima iskustvo u štrajku i pregovorima u švojoj Železari, kaže da je posao sindikata da se bore za prava radnika, ali i da štite firmu i državu.

Smatra da u pregovorima koji su prethodili ovom štrajku nije bilo dovoljno razumevanja u kragujevačkom menadžmentu Fijata, odnosno da oni očito nisu razumeli šta im sindikalci govore.

On je ukazao da je upravo kada su započeti pregovori sa premijerkom Anom Brnabić i sindikalcima iz Kragujevca “uleteo neki mešetar i očevidno pokvario tu komunikaciju.

Zato, smatra, treba pustiti sindikalce da rade svoj posao jer uveren je, kaže, da oni znaju šta rade i da će pronaći rešenje.

“Oni su spremni da uđu u dijalog, a svi mi treba da se povučemo. Ako se javio Fijat da je sprema da razgovar, onda tu nešto ima. Razgovaraće o prevazilaženju problema”, rekao je Prelić, koji tvrdi da su sindikalci i zaposleni u kragujevačkom Fijatu u pravu što su nezadovoljni.

Prema njegovim rečima, nije kriv menadžment iz Italije, već menadžment u Kragujevcu, jer, kaže, oni dobro znaju šta su potpisali i šta su pregovarali.

Prelić kaže i da je važno da se sve prepusti sindikatima i njihovim liderima, za koje kaže da znaju šta rade.

“Ovo samo treba pustiti najodgovornijim ljudima. Moje kolege u Kragujevcu, koji štite interes firme, radnika i države, oni su imali neke pregovore sa menadzmentom u Kragujevcu koji je trebalo da prepozna šta im to pričaju sindikalni lideri”, naveo je Prelić za Pink tv.

Prelić tvrdi da su se sindikalci kragujevačkog Fijata maksimalno trudili da ne dođe do prekida proizvodnje.
Insistira na tome da je do toga došlo zato što zahtevi radnika nisu prepoznati.
“Reč je o ozbiljnim i odgovornim ljuidma i profesionalcima”, rekao je Prelić, a na pitanje šta ako Fijat odluči da ode, on kaže da je to nešto što neko namerno plasira jer kod nas uvek ima onih koji se raduju da nama bude loše.

Marković: Vlada vodi pregovore preko medija

Predsednik štrajkačkog odbora kompanije “FCA Srbija” Zoran Marković kaže kako Vlada Srbije već dva dana pregovore vodi “preko medija”, umesto da sa štrajkačima i predstavnicima “Fijata, prenosi RTS.

Marković u svom saopštenju navodi da su sindikalni lideri spremni svakog trenutka da otpočnu pregovore sa Vladom Srbije, i da je to njihov osnovni zahtev.

Inspekcija rada je, navodi Marković, 23. juna izvršila nadzor, a rešenje izdala tri dana kasnije, te naložila poslodavcu da otpočne pregovore u skladu sa Zakonom o štrajku.

Štrajkački odbor je uputio poslodavcu zahtev za otpočinjanje pregovora 23. i 27. juna kao i 4. i 10. jula, ali bez odgovora, osim, dodaje Marković, stava predstavnika vlasti, da je uslov za otpočinjanje pregovora prekid štrajka, prenosi RTS.

On smatra da interna pravila jedne kompanije ne bi mogla da budu iznad zakona Srbije.

“Još veći paradoks je da ne poštuju ni potpisani Kolektivni Ugovor gde u članu 82. nedvosmisleno stoji ‘Štrajkački odbor i Poslodavac dužni su da, od dana najave štrajka i za vreme štrajka, pokušaju da sporazumno reše nastali spor'”, istaknuto je u saopštenju.

Marković dodaje i da je Republičkoj agenciji za mirno rešavanje radnih sporova upućen predlog za pokretanje postupka mirnog rešavanja radnog spora 23. juna, ali bez odgovora poslodavca.

Podrška štrajkačima

Na Trgu republike održan je skup podrške radnicima koji štrajkuju u Fijatu, Goši i Gorenju, kao i malinarima koji se bore za veće otkupne cene svojih proizvoda.

Skup je organizovao pokret “Sedam zahteva”, a okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo “Fabrike radnicima”, “Nećemo da budemo jeftina radna snaga”, “Svi u štrajk”, “Investitori su robovlasnici”.

Državi je poručeno da strane investitore mora da primora da poštuju zakone Srbije i da sa štrajkačima počnu pregovore o njihovim zahtevima, što Fijat odbija da uradi.

Nakon što su otpevali “Internacionalu” i “Padaj silo i nepravdo”, učesnici skupa su krenuli u šetnju od Trga republike do Kalemegdana.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno