Naslovna > Srbija Danas > Društvo > Centru u Nišu važan diplomatski status

Centru u Nišu važan diplomatski status

BEOGRAD – Direktor Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu Bojan Glamočanin izjavio je danas da je dobijanje diplomatskog statusa tog centra najbitnije zbog finansija, jer bi se novac, koji sada odlazi na plaćanje poreza na opremu, mogao uložiti u kupovinu nove opreme.

On je za TV Pink objasnio da je Centar, kada dobije opremu, dužan da plati deo carine i poreze, a ako bi dobio tu privilegiju diplomatskog statusa, onda bi taj višak novca koji bi ostao od plaćanja carine i poreza mogao da uloži u kupovinu opreme.

Rusija, kaže, i dalje u tome hoće da nam pomogne.

“Postoji oprema koju smo tražili od njih, ništa nije špijunsko”, kaže Glamočanin i naveo da je danas stigao kamion opreme, kao dopuna zaliha u magacinima centra.

“Ako su agregati, kreveti, ćebad i slična oprema, ako je to špijunsko, onda jeste. To su dopune zaliha centra”, rekao je Glamočanin.

Trenutno u centru u Nišu, kako je naveo, ima oko 20 ljudi, uključujući vozače, prevodioce.

“Što se tiče Rusa, imamo četiri spasioca i kolegu Vjačeslava Vlasenka, broj pet, taj famozni broj koji se pominje i zbog čega je problem da mi dobijemo diplomatski status”, naveo je Glamočanin.

Upitan zašto se centar doživljava kao negativno mesto, Glamočanin je rekao da centar pored softvera koji pomaže u iznalaženju rešenja za svaku vanrednu situaciju, poput poplava, može brzo da reaguje u svakoj vanrednoj situaciji što se do sada, kaže, pokazalo već nekoliko puta ne samo na teritoriji Srbije već i na teritoriji država balkanskog regiona.

“O tome se nije mnogo pričalo. Centar je pružao pomoć i Albaniji i Sloveniji i BiH. Možda i samo zbog te brzine reagovanja mi smo trn u oku Evropskoj uniji”, kaže Glamočanin.

Vrata Centra, rekao je Glamočanin, otvorena su za sve, a kroz svaki njegov deo su prošle i diplomate i mediji, i u njemu nema ništa vojno niti špijunsko.

Koordinator Srpsko-ruskog centra u Nišu Vjačeslav Vlasenko rekao je za Pink da je taj centar humanitarni, te da nema nikakve veze sa špijunskim aktivnostima.

Ocenio je da je dobro što je posle tri godine prvi put neko od predstavnika amabasade SAD bio u centru, te što je odmah nakon toga usledila poseta tri vojna atašea iz ambasada Švajcarske, Austrije i Poljske.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno